Ganzo FB760 kés teszt – Inyencség, kicsit elsózva

20170914182012_53874_eredmeny.jpg

A Ganzo FB760-as modellje azok közé a Ganzo kések közé tartozik, amelyek saját dizájnnal rendelkeznek, így aztán nem érheti az a vád, ami a cég többi, erősen másolat-gyanús termékét. Az előző bemutatómban már foglalkoztam ennek az új családnak egy képviselőjével, ami sok szempontból szakított a Ganzo-hagyományokkal. Jelen írásom tárgya, az FB760 nem ennyire újító, de nézzük, hogy ez vajon jó vagy inkább rossz hír-e.

Ganzo FB760 - 5.100 Ft

 

 Műszaki Adatok  Ganzo Firebird FB7601
 Teljes hossz  206 mm
 Pengehossz  87mm
 Penge anyaga  440C
 Penge vastagsága  3 mm
 Markolat hossza  119 mm
 Markolat vastagsága  13 mm
 Markolat anyaga  G10
 Tömeg  121 g
 Zárszerkezet  Axis Lock jellegű zár

 

Ganzo FB760: első benyomások

Aki egy Ganzo kés csomagolását látta, az mindet látta, mondhatnánk, így e téren nem tudok semmi újdonsággal szolgálni. A szokásos, kategóriájában igényes dobozt kapjuk a kis hordozószütyővel, a Ganzo FB760-nál jóval drágább kések közül sem mindegyik kényeztet bennünket ilyen extrákkal.

1_13.jpg

Maga a kés azonban már érdekesebb darab. Ahogy a bevezetőben említettem, elvileg saját formatervről van szó, így nem kell azon töprengenünk, hogy vajon hol láttuk már ezt a dizájnt. A kés meglehetősen letisztult, egyszerű darab, így legalábbis számomra amolyan ismeretlenül is ismerős érzetet keltett, amikor először kézbe vettem. Az én példányom a legvisszafogottabb megjelenésű, fekete G10 markolatpanelekkel készült, amihez a már ismert kékített csavarok illetve nyitópöcök jár.

20170914182012_56152_eredmeny.jpg

Én a magam részéről egy kicsit már unom ezt, ami egyszer érdekes felüdülést jelent, az sokat használva elcsépeltté válik; főképp, ha azt is megemlítem, hogy az összes variáns ezeket a hardvereket kapta, még a narancs- és a digicamo változat is.

2_14.jpg

Mielőtt kinyitnánk a késünket, időzzünk el egy kicsit a markolatnál. Az első pillantásra kissé szögletesnek tűnő darab közelebbről megnézve már kevésbé riasztó: a panelek széleit szépen lekerekítették, lényegében egyetlen túl hegyes szöget sem találunk. Finom textúrát is kapott, amit néhány rézsútosan futó kis rovátkával dobtak fel, ami nekem kifejezetten tetszik.

3_11.jpg

Ha ezután végre kinyitjuk a késünket, akkor azt is észrevehetjük, hogy a kissé fapadosnak tűnő markolat kézben elég kényelmes, én nem találtam rajta olyan részletet, ami esetleg bántotta volna a tenyeremet. A kést egyébként ellátták egy zsinórfurattal is, ami nem a megszokott, kör átmérőjű, és bár nem vagyok a zsinórfurat híve, ez a megoldás eléggé tetszetősre sikerült. A markolat G10 paneljei egyébként acél linerekre kerültek, amelyeket a súlycsökkentés érdekében furatokkal láttak el. Így aztán a késünk megfelelően masszív lesz.

20170914182012_60296_eredmeny.jpg

A kés tökéletesen nyílik, a kétoldalas ujjpöcök segítségével akár ki is pöccinthetjük a pengénket, vagy, ha diszkrétebb nyitási módra van szükségünk, ujjunkkal végigvezetve a nyitást is tökéletes eredményt kapunk. Az axis lock jól szuperál, stabilan tartja a nyitott pengét, amelynek sem fel-le, sem oldalirányban nincs holtjátéka. Ha meglepődnénk a kés finom működésén, ne tegyük: ez a modell is csapágyas tengelyt kapott, ami a 20 dollár alatti kategóriában talán egyedi dolog.

4_10.jpg

Túl sok különlegességre a pengétől sem kell számítanunk. Egy drop point stílusú formát kapunk hamis fokéllel, ami a penge hegy felőli kétharmadán húzódik végig. Ami a vágóélt illeti, szerintem jól sikerült: kapunk egy viszonylag hosszú, egyenes élt, illetve a hegy felé egy ívesebb szakaszt. A leélezés eléggé magas, bár sajnos nem teljesen egyenes, így maradt egy kis pengetükör, amire a Ganzo elhelyezhette a Firebird logót az egyik oldalon, illetve a márkajelzést és a típusazonosítót a másikon.

5_8.jpg

Ami a felületet illeti, egyszerű selyemfényű finist kapunk, ami ehhez a dizájnhoz szerintem jól illik. Egyetlen hátránya, hogy hajlamos a karcosodásra. Az anyaga a Ganzotól megszokott 440C, ami ezen az árszinten egy korrekt megoldás.

20170914182012_42759_eredmeny.jpg

Még néhány szót az ergonómiáról. Ahogy már említettem, a markolat eléggé letisztult formavilágú, csak a pengéhez közeli részen, az alsó oldalon kapunk egy ujjvájatot, illetve egy kis, ujjvédőként is szolgáló nyúlványt. Ezzel átellenben mind a markolaton, mind pedig a penge elején, az ujjtámaszon kapunk némi recézést, ahogy a G10 távtartókon is, amik - a markolat textúrájával karöltve - tovább segítik a magabiztos fogást.

 

Ganzo FB760: munka közben

Hadd kezdjem ezt a részt némi személyes kitérővel. Amikor eldöntöm, hogy írni fogok egy késről, mindig megpróbálom behatárolni, hogy az adott darab milyen feladatkörben állná meg leginkább a helyét. Néha viszonylag egyszerű dolgom van, máskor némileg bonyolultabb. Erről a késről nehezen döntöttem el, hogy ha mindenképp be kellene kategorizálnom, hogyan tenném azt; még amikor leültem megírni ezt a bemutatót, akkor is Petőfi jól ismert szavait mormoltam magam elé: "Minek nevezzelek?". A Ganzo FB760 ugyanis mintha egy személyben lenne munkakés, edc kés és elegáns, gentlemen's folder, legalábbis, ami ezt a fekete markolatos verziót illeti.

8_6.jpg

Először - kivételesen - a konyhába vittem magammal tesztalanyomat. Nem kell semmi különlegesre gondolni, egy kis zöldség- és gyümölcsaprítás volt soron, és úgy gondoltam, hogy mielőtt elviszem a szokásos tesztekre, kipróbálom itt is. Mivel a fénymásolópapírt szépen vitte a gyári él, gondoltam, nem lehet gondom. A kés jól vágott, ugyanakkor valami furcsa volt vele vágás közben, mintha nem egyenesen akarna áthaladni a vágóél az anyagon.

9_8.jpg

Közelebbről megnézve láttam, hogy a gyári él mégsem lett az igazi, mintha egy köszörűs-segéd készítette volna, miután rájárt a mestere alkoholkészletére. Nem tudom, hogy a képeken mennyire látszik, de míg az egyik oldalon rendben volt az élszalag, a másikon rendkívül egyenetlenre sikerült, és ez okozta azt, hogy a kés furcsán vágott. Persze, meg tudtam vele oldani ezeket az apró feladatokat, de azt nem mondhatom, hogy öröm volt vele a munka.

Ezután persze elvittem, hogy egy kicsit alaposabban megdolgoztassam, és a fentiek ellenére egész jól boldogultam vele. Mind a kartonpapír-darabolásban, mind a pántolószalag esetében elvégezte a munkát, a szúróképessége pedig kiemelkedő volt. Ráadásul még a farigcsálás közben sem mondott csődöt. Az egyenetlen élszalag ellenére lehetett vele dolgozni, bár korántsem tökéletesen. A faragás ráadásul azt is bebizonyította, hogy a markolat tényleg jól sikerült, ennél a kissé megterhelőbb munkánál sem éreztem sehol kényelmetlennek.

Persze a legjobb késsel sem mennénk sokra, ha nem tudnánk egyszerűen magunkkal hordani. Ez a veszély az FB760-nál szerencsére nem áll fent, a kés ugyanis kapott egy jól működő, valóban deep carry zsebklipet, aminek a segítségével szinte észrevétlenül vihetjük magunkkal. Példaértékű még ennek a klipnek a technikai megvalósítása is: a rögzítést a markolatpanel alatt oldották meg, így aztán semmilyen csavar vagy egyéb zavaró elem nem lesz útban, ha zsebre szeretnénk rakni a késünket. A megoldás hátránya az, hogy a klip nem átszerelhető, a kést csak jobb oldalon, heggyel fent pozícióban hordhatjuk.

 

Összegzés

Ismételten bajban vagyok, amikor az FB760-at kell értékelnem. Kapunk olyan megoldásokat, ami ennek az árnak a többszöröséért sem feltétlenül alap, mint pl. a golyóscsapágyat és a klip rejtett rögzítését, amit aztán elrontanak a félresikerült élezéssel. Természetesen ezen is lehet segíteni, ha valaki jól tud élezni, és rászánja az időt, vagy hozzám hasonlóan vesz egy profi élezőrendszert, de ez a hiba könnyen visszatartó erő lehet.

Ugyanakkor itt is hangsúlyozom, hogy a Ganzo kések egyik legnagyobb hibája az elégtelen minőség-ellenőrzés, így könnyen lehet, hogy mások az enyémnél jobb példányt fognak ki. A pozitívumokat és negatívumokat is figyelembe véve erre a késre egy négyest adok, de nagyon bízom benne, hogy kapunk még saját tervezésű Ganzo modelleket, amelyeket egy kicsivel nagyobb odafigyeléssel készítenek el. Akinek pedig a fenti tesztalany nem tetszene, az számtalan társa közül válogathat.

A cikket köszönjük vendégírónknak, Vaszilijnak. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találtok a blogján a http://vaszilijedc.hu/-n.

Ganzo FB760 kés - 5.100 Ft