Xiaomi Roidmi F8 vezetéknélküli porszívó teszt – Kínai Dyson

7-696x360.png

Végre itt a Xiaomi Roidmi F8 vezetéknélküli porszívó, amit nem alaptalanul hasonlítgatnak a Dyson termékeihez. A szívóteljesítményben már leszerepelt a Dibea C17, ennél sokkal többet vártunk a „fehér tornádó” kapcsán, és szerencsére nem is kellett csalódnunk. Ez persze nem minden, applikáció alapú vezérlés, portartály visszajelzés, hosszú üzemidő, és még sok minden mást is tud a 91.600 Ft-ba kerülő prémium termék.

Xiaomi Roidmi F8 - 91.600 Ft

 

Xiaomi Roidmi F8 kicsomagolása

Hatalmas dobozban érkezik a minden földi jóval ellátott készülék. Ha szétpakoljuk a hungarocell rengeteget, előkerülnek a kiegészítők: mágneses alapon működő fali konzol, két különböző forgófej az eltérő felületekhez, kárpittisztító fej, ami nemcsak az ülőgarnitúránkhoz, de az autónk kitakarításához is jó.

Természetesen a töltő, a hosszabbító fej és maga a Roidmi F8 is sem maradt ki, mindegyik prémium minőség. Matt fehér, rendkívül jó minőségű műanyag burkolja, ennek ellenére nem különösebben nehéz – 1,5 kilogramm -, így a használat még nőknek és gyerekeknek sem lehet probléma. Külsőre egy picit búvárszivattyúra hasonlít, de abból is a legdrágább fajtára, igaz itt a lakásdizájnba való illeszthetőség némileg fontosabb, mint egy kút belsejében.

Összesen két gombot találunk a készüléken, a felsővel ki- és bekapcsolhatjuk, míg a másikkal az erejét állíthatjuk, két lépésben. Alul helyezkedik el a töltőnyílás, ami egy hagyományos „laptop” dugót fogad, amelybe a tápegység végét kell dugnunk. Kár, hogy nincs indukciós töltés, pedig elég menő lett volna, ha tartóállványba elrejtenek egyet. A portartály levétele és ürítése gyerekjáték, ráadásul kellően nagy is, 400 milliliteres űrméretével. Ezt egy LED indikátor is jelzi, ha lusták lennénk benézni az átlátszó műanyagon.

qysxmlfdvjs9z7aj36yf.jpg

Nem titkolt szándék a Xiaomi Roidmi F8 esetében, hogy a Dyson porszívóknak állítson ellenfelet, és ne hagyjon kétséget a felől, hogy a kínai konkurensek nem érnek fel hozzá. Én kettő ilyet is teszteltem, a Pooda D8-at és a Dibea C17-et, előbbi erőteljesen „gyerekjáték” kategória, utóbbi viszont annyira tetszett, hogy én magam is használok egyet. Ám a drágább konkurens bőven elhalványítja a fényét, de az nem kérdés, hogy az árkülönbség is óriási. Itt persze a nevesebb gyártók modelljeit – mint a Dyson vagy a Shark - kell célkeresztbe venni, a műszaki paramétereket a fenti táblázatban láthatjátok.

 

Xiaomi Roidmi F8 tesztje

A működtetése nagyon egyszerű, a kétgombos rendszer nagyon jól működik, bár eleinte a Dibea C17 rossz beidegződéseivel operáltam. Ott ugyanis ahhoz, hogy elérjük a megfelelő szívóteljesítményt, bizony a maximális fokozaton kell üzemeltetnünk. Ez a baja jellemzően a többi olcsó konkurensnek is.

4_4.png

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb fokozaton 20 perc áll rendelkezésre, mielőtt a C17 a 2.200 milliamperórás akkumulátorát nullára meríti. Ez 4.000, illetve 7.000 Pa szívóteljesítményt jelent, de a hosszú csonkon keresztül így sem tudja felszívni a nagyobb dolgokat, például a rizsszemeket. Ezzel szemben a Xiaomi Roidmi F8 18.500 Pascal erőt fejt ki maximum fokozaton, ami nagyjából tízszer érződik erősebbnek, mint a Dibea, még ha a számok nem is ezt mutatják. Ráadásul egyáltalán nincs szükség a nagyobb szívóerőre, még a kisebb fokozatban is olyan bika, hogy majdnem a csempét is felszedi.

3_5.png

Így az üzemidőnk 55 percre nő, ami példátlan a kategóriájában, egyszerűen képtelen voltam lemeríteni takarítás közben, hiszen a lakáson 12 perc alatt végigértem vele. Ez egyrészt azt jelenti, hogy sokkal ritkábban kell töltenünk, másrészt nagyon nagy területet járhatunk be vele, ami a gyártó állítása szerint 350 négyzetmétert jelent. Ez talán túlzás is, kiindulva a saját ingatlanom adataiból, biztosan végig lehet takarítani vele vagy kétszázat, ami több mint bőséges.

A 2.500 milliamperórás akkumulátor telepumpálása 2,5 órát vesz igénybe, ami mindkét általunk tesztelt terméknél, sőt a Dyson modelleknél is gyorsabb. A szívóteljesítményt pedig különösebben nem kell magyaráznom, elég, ha megnézitek a videót, hogy roppantja össze a másfél literes üveget. Ráadásul szinte semmit nem enged vissza, míg a Dibea-ból szabályosan kiömlöttek a rizsszemek. A Xiaomi Roidmi F8 fejét konkrétan oda kellett vernem a cipőtartóhoz, hogy legalább a forgókeféről leessen némi por.

A teljesítményért persze valahol meg kell fizetni, ami leginkább működési zajban nyilvánul meg. Első fokozatban 65 decibelt, a másodikban nagyjából tízzel magasabbat mértem, ami még nem elviselhetetlen érték, de azért hangos, ez a jellemzője egyébként közös a Roborock S50-nel és a Xiaomi Mi Robottal is. Persze a konkurencia sem csöndesebb, és a nagy szívóerő miatt nyugodtan használhatjuk a gyengébb fokozatban is, én is így tettem.

Ami viszont sokkal fontosabb, hogy végre az autómat is ki tudom vele ganézni, amire a Dibea C17 konkrétan alkalmatlan volt. Erre már az alap forgófejek egyike sem rossz, de mivel kis helyekre kell benyúlkálni, ezért inkább a kanapétisztító sörtével próbálkoztam. Persze maradéktalanul nem voltam elégedett, ugyanis a merev csövekkel például a pedál alatti lábteret vagy az íves felületeket esélyünk sincs kitisztítani. Pedig a teljesítmény adott, hogy mindent felszívjunk, csak éppen a  hajlékonyság hiányzik. Sajnos az alapcsomagnak nem része a „gépjármű” takarító szett, ez a kisebbik forgófej és a flexibilis cső hiányát jelenti.

6_2.png

Más felület sem jelent neki gondot, a sima forgókefével a padlót és egyéb egyenes burkolatokat, míg a hengerkefével a szőnyeg mélyebb részeit is kitisztítja. A karbonszálas sörtét tényleg nehezebb tolni a vastagabb kárpitokon, mint egy átlagos porszívót, és látszik is, ahogy felszántja az anyagot, és bár háziállatom nincsen, a zokni szöszt – amit eddig nem nagyon tudott semmi felszedni – úgy eltünteti, mintha ott sem lett volna.

led.gif

Két nagyon hasznos tulajdonságra hívnám még fel a figyelmet, amit eddig más termékeknél még nem láttam. Az egyik a fotoszenzitív LED a 270 fokban, össze-vissza mozgatható forgófejen, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha betoljuk egy sötétebb helyre - például az ágy alá -, akkor automatikusan bekapcsol. A másik az applikáció alapú statisztika, amit szintén nem tudnak a konkurensek.

1-5_1.jpg

A csak simán Roidminak hívott alkalmazás nagyon hasznos, és igazán könnyen használható. Jellemzően statisztikai adatokat - teljesítmény, akkumulátor állapot, hátralévő működési idő, szűrők állapota - jelenít meg, mindezt szövegesen és grafikusan is. Érdekes, hogy itt a szívóteljesítményt három lépésben, Watt alapon lehet változtatni. Néhány lehetőséget csak innen állíthatunk be, ilyen például a szívótartály telítettségének jelzése vagy a szoftverfrissítés.

 

Összegzés

Kiváló eszközt hozott össze a Roidmi, a Xiaomi és a közösségi finanszírozás ereje. Simán partiban van a neves gyártó, a Dyson modelljeinek a paramétereivel, a kínai konkurenciát pedig szabályosan lesöpri a térképről. Ráadásul olyan egyedi funkciókkal rendelkezik, mint az applikáció alapú statisztika, a fotoszintetikus világítás, a mágneses tartó, az állatszőr eltávolítására is alkalmas karbonszálas fej, a portartály telítettség érzékelése, na meg amit még elfelejtettem, hiszen olyan hosszú a lista. Talán a hangjába lehetne belekötni, de a hasonló teljesítményű konkurensek legalább ennyi zajt keltenek.

Az ára borsos, de ne is említsük a Dibea-val és a Pooda-val egy lapon, a Dysonnál pedig olcsóbb, könnyebb, többet tud, és hosszabb ideig működik. A 91.000 forintos árát bőven megéri, ez nem kérdés, kombinálva egy jó robotporszívóval – például a Xiaomi MI Robottal – a hagyományos megoldásokat el is lehet felejteni.

Xiaomi Roidmi F8 - 91.600 Ft