iLife V7s Plus robotporszívó teszt – Lopakodó halál

20180328164335_51819.gif

Őszintén szólva, nem nagyon hittem, hogy a Roborock S50 után az iLife V7s Plus tud újat mutatni. Ehhez képest sikerült abba a piaci résbe beékelődnie, amit eddig még egyetlen gyártó sem tudott igazán lefedni, ez pedig a szuper csendesen működő eszközök szegmense. Pont ebben gyengébb nagy ellenlábasa, no meg persze az árazásban, hiszen a V7s Plus csak 61.000 forintba kerül. Egy ászt párt kapott kézbe a Chuwi terméke, de egy leosztás összesen 7 lapból áll, lássuk, ez elég-e a parti megnyeréséhez a Xiaomival szemben.

iLife V7s Plus - 61.000 Ft

 

Az iLife V7s Plus kicsomagolása

A gigantomán porszívókért rajongóknak biztosan tetszeni fog, hogy a csomagolás hatalmas, és van benne egy kis orosz feeling is, hiszen Matrosjka babaként bújik meg a külső burkolat alatt az igazi doboz. Hántoljuk le róla a kartont és nyissuk ki a belsőt, ekkor előtérbe kerül a porszívó és a különböző kiegészítők garmadája.

p1090141.jpg

Töltő és adapter, különböző tisztítókefék, felmosó párna, szűrők, pótkefe, távirányító, elem, por- és víztartály külön, és a leírás várja a termék gazdáját. Meglepődtem az iLife V7s Plus méretén, már csak azért is, mert magam is rendelkezem a kisebbik variánssal, az iLife X5-tel, amit szélességben legalább 5 centivel felülmúl. A minőség jó, bár ez a csillogó, lilás felület sokaknak nem fog tetszeni, ellenben az anyaghasználat igen sokat fejlődött az X5-höz képest.

Az ütközőn láthatjuk a front szenzort, amivel a tárgyakat érzékeli, míg a hason a felmosó kereten és a rongyon túl egy nagyon fontos dolgot – a szőnyegtisztításra alkalmas hengerkefét – vehetjük észre. Megléte sokaknak lehet fontos szempont, többek között azért is, mert a haj és az állatszőr tipikusan a szőnyegeken szokott koncentrálódni, onnan pedig valahogy el kell majd távolítani ezeket a szennyeződéseket, és erre alkalmasnak is tűnik a V7s Plus.

p1090148.jpg

A magasság maradt, ez egyben azt is jelenti, hogy az ágyalákúszási képessége változatlan, ami némi beszorulási rizikóval is kecsegtet. A portartály látszólag ugyanakkora maradt, valójában viszont a mérete 600 milliliterre nőtt, ami az elődmodell sajátján 100 ml-lel tesz túl. Külön víztároló tartályt is mellékeltek a robothoz, így takarítás és a felmosás közötti váltást ennek kicserélésével kell kezdenünk.

 

Az iLife V7s Plus tesztje

Tavaly írtam az iLife V7S Pro-ról, amit érdemes mindenkinek elolvasnia, hiszen a mostani termék ennek a továbbfejlesztett változata. Az is jó kérdés, hogy miben változott az elődmodellhez képest a mostani, amiből biztosan van látványos, és kevésbé észrevehető eltérés is. A lenti táblázat többek között ezt foglalja össze, legalábbis a számadattal jellemezhető műszaki adatok terén.

20180328164335_97208_eredmeny.jpgAmi megdöbbentő, és igen gyorsan kiszúrhatjuk működés közben, az a kibocsájtott zaj, illetve annak hiánya. Többek között ez volt az egyik problémám mindkét Xiaomi eszközzel, hogy úgy ordítottak magasabb fokozatban, mint a sakál, ha meg levettem csendesre, akkor nem szívtak olyan erősen. Persze a hangoskodás miatt fájjon a szomszéd feje, ha nem vagyunk otthon, de azért jobb a konfliktusokat elkerülni.

Ezzel szemben az iLife V7s Plus olyan halk, hogy eleinte el sem akartam hinni. Többször felfordítottam, mert azt gondoltam elromlott, vagy nem is takarít, esetleg csak nem talál vissza a dokkolójára, és azért ilyen hallgatag. Megpróbáltam a pontos értéket megmérni, és jellemzően 45-50 dB közötti eredményeket kaptam, ami annyira nem alacsony, tehát valószínűleg az orgánuma kellemesebb az átlagnál.

20180328164335_32606_eredmeny.jpg

Takarítási algoritmusát a „random buta” halmazba sorolom, amit a távirányító segítségével variálhatunk meg élkövetéssel, lokális takarítással és a dokkolóra való visszatéréssel. Szerintem még nem volt ember, aki azt mondta volna: „fú de vágyom egy jó kis éltakarításra, a többi dzsuva meg maradjon ott, ahol van”, de a kontroll illúzióját mindenképpen biztosítja számunkra, illetve helyenként azért hasznos lehet a kézi vezérlés. A távirányítón van még egy időzítő gomb is, ezzel tudjuk beállítani, hogy a robot mikor induljon útjára.

20180328164335_71075_eredmeny.jpg

Leginkább akkor, mikor nem vagyunk otthon, és mivel automatikusan dokkol is, ezért különösebben nem kell vele foglalkoznunk. Ez utóbbi funkcionalitása szerintem fejlődött, szinte mindig visszatalált, viszonylag logikus útvonalat bejárva, nem kóválygott össze-vissza, pedig itt nincs mindenféle mágikus lézeres szenzor, mint a Xiaomi-nál, és kamera sem, mint a Haier-nél, igaz az nem is használta felderítésre.

A takarítási képességei egyáltalán nem rosszak az iLife V7s Plusnak, ha a felület sík, szépen összeszed mindent, amit kell  - jelen esetben dióval kevert zab darálékot és magvakat -, és a szőnyegről is bepuszilja a koszt, mint malacok a csontot. A gond csak az, hogy ahol a két felület találkozik, ott mindig hagy egy kis maradékot, vagyis a hatékonyság nem száz százalékos. Alapszabály, hogy a véletlenszerűen mozgó darabokat nem szabad sokáig nézni,  mert csak felidegesítjük magunkat a bejárt út összevisszaságán. Hagyjuk, hogy végezze a dolgát, akkor meglepő hatékonyságra képes.

20180328164335_50596_eredmeny.jpg

Szerintem a robotporszívók esetében erősen túlértékelt funkció a felmosás. Erre vannak sokkal jobb eszközök is, mint például a Xiaomi Electric Mop, ráadásul ha látjuk, hogy a padlón van egy koszfolt, akkor hajlamosak vagyunk odamenni és dörgölni, de ezt egyik kütyü sem teszi meg helyettünk, hanem csak random bóklásznak, miközben húzzák magukkal a rongyot. Maga a vizes takarítás minősége viszont meglepően jó, egyenletesen oszlik el a folyadék, és viszonylag nagy sávban is takarít az iLife V7s Plus, vagyis akinek ez számít, az elégedett lesz vele.

Sajnos találkoztam néhány anomáliával, ami a vizes szekciót illeti. Az iLife V7s Plus-nak fogalma sincs, merre megy, hiszen térképet nem készít, és a felületeket sem különbözteti meg, mint a Roborock S50, így simán „felmossa” a szőnyeget is, ha arra jár, már ha sikerül neki, és nem akad fel rá, sőt be is dokkol, már pedig a víz és áram kombinációja a jóskártya szerint nem szerencsés párosítás.

20180328164335_51360_eredmeny.jpg

Nekem gügyüm a küszöbmászás, lévén lakásom egyes helyiségeit ilyenek választják el. Ezeket egészen effektíven tudta leküzdeni, 15 fokig nincs gond, bár a gyártó nem adja meg a tényleges magasság értékeket. Ha felakad, a felokosított algoritmus addig csavargatja a testet, amíg az „ki nem szabadul”, ebben mindenképpen jobb, mint az iLife X5 volt, de az IKEA székem talpa rajta is kifogott. A 2.600 milliamperórás akkumulátort 5 óra tölti fel, és ezzel nagyjából kétórányi takarítási időt kapunk, ami legalább 100 négyzetméter lefedésére elég.

1522228460374429_eredmeny.jpg

Szenzorfronton azért nagyon nem eresztették el az iLife V7s Plus-t, nincs körkörös lézeres és ultrahangos érzékelés, ellenben leesés és nekiütközés ellen védett, és ezek valóban működnek is, a robot finoman érinti meg a tárgyakat, illetve kerüli el a mélységeket. Azért ez a kütyü is szereti bekajálni a kábeleket, meg huzigálni az elosztókat, és a rongyszőnyegeknek sem barátja, tehát vagy rendet csinálunk, vagy elakad bennük a készülék.

20180328164335_46734.gif

Nekem egy kicsit az fájt a tesztalany kapcsán, hogy az elmúlt időszak innovatív megoldásait nem tette magáévá. Értem én, hogy az ár is ehhez igazodik, hiszen a Roborock S50 több mint dupla ilyen drága, és a Mi Robotot is legalább száz dollárral lőtték fölé, de sem szenzor, sem szoftveres fronton nem sokat mutat az iLife V7s Plus. Ráadásul nem is érzékeli a különböző felületeket, ami mindenképpen hátrány, igaz, ezekre nincs is mindenkinek szüksége. A virtuális fal csomagba tétele viszont nem lett volna nagy kaland, mégsem kapunk ilyet, ami azért is érthetetlen, mert az iLife X5-höz is járt.

 

Összegzés

Nem rossz eszköz az iLife V7s Plus, csak valahogy nem halad a korral. Szinte mindenben megegyezik a V7s Pro-val, bár az kétségtelen tény, hogy a nagyobb portartály, a csendesebb működés és a jobb küszöbmászó képesség is sokat nyom a latba, de az innováció szót minden értelemben zárójelbe tették a fejlesztőmérnökök.

Haragudni mégsem tudok rá, mert ez a legcsöndesebb porszívó, amivel valaha találkoztam, ami hatalmas előny, grátiszban pedig ott van a hengerkefe, amivel a szőnyegtakarítást tudjuk könnyebbé tenni. Nálam ez most 4 csillagot ér, de az biztos, hogy a Xiaomi hegemóniáját nem ez a porszívó fogja megtörni. Az 61.000 forintos ár vállalható, főleg úgy, hogy a Mi Robot 92.000 forintba kerül. Aki pedig ennél is olcsóbb eszközt keres, válogathat a különböző iLife termékek között.

iLife V7s Plus - 61.000 Ft