Úsznál? Rendelj Kínából!

nyito_5.jpg

A hideg, téli hónapokat követően lassan, de biztosan menetelünk a nyár felé, egyre szebb az idő, melegebbek a nappalok, és hol van még a vége? Amint beköszönt az igazi kánikula, a vízpart lesz az egyetlen hely, ahol elviselhetően érezhetjük magunkat, de az uszodában is jól tud esni a kikapcsolódás. Úsznál? Kattints és gyűjts hasznos infókat a kínai kiegészítőkről.

1-5-e1526224624612-1068x520.jpg

Rengeteg írás született már az úszás jótékony élettani hatásairól, ezen kívül egy olyan mozgásforma is, ami ellazít és kikapcsol. Most feltérképeztük a kínai webshopokat ebben a témába, és kiválogattunk nektek néhány hasznos és jó ár-érték arányú kiegészítőt.

 

Úszószemüveg

Az úszás egyik alapja a megfelelő úszószemüveg, hiszen nincs is annál idegesítőbb, mint amikor végre elkapnánk a fonalat, azonban hosszról hosszra szenvedünk vele: bepárásodik, beázik, ha húzunk rajta akkor pedig kényelmetlenül szorítja a fejünket, nyomja az orrunkat.

3-4-e1526223243254-1068x523.jpg

Jó hír, hogy a kínai webshopokban bőséges választékkal találkozhatunk, 1.000 forintos ártól kezdődően, mivel azonban az úszószemüveg minősége kardinális kérdés, ezért nem feltétlen ajánlott a legolcsóbbak közül vásárolni. Jó döntésnek tűnik például a Whale terméke 4.900 forint ellenében, hiszen a pára- és szivárgásmentességet garantálja a gyártó, továbbá flexibilis kialakításának köszönhetően kényelmes viseletet ígér. A pánt és a tömítés szilikonból készült, az orrhoz illeszkedő rész pedig TPR anyagból (thermoplasztikus  gumi).

2-4_3.jpg

A Whale úszószemüveg itt megvásárolható

Ha egy kicsit többet sem sajnálunk erre a célra fordítani, akkor rendelhetünk egyet a Xiaomi Mija TS-ből is, ez már kép alapján is professzionális benyomást kelt,  amelyet 6.000 forintos áron vásárolhatunk meg. Puha szilikonból készült a szemgödrökhöz illeszkedő rész, ezért a vizet nem ereszti be, mégis kényelmes viseletet biztosít, másrészt a szemünk körül sem fog bepirosodni használat után. Ami mindenképpen előny a többi termékhez képest az az, hogy nem csak a pánt, hanem az orrnyereg is állítható, így biztos, hogy tökéletesen fejünkre tudjuk illeszteni.

5b5c571c-c4e9-4157-b744-92423da92da2.jpg

A Xiaomi Mija TS itt megvásárolható

 

Úszókesztyű

 Az állóképességi sportok között nehéz rangsort felállítani, de az úszás az egyik legmegterhelőbb, mivel közben nem csak a levegőt vesszük más technikával, de olyan izmokat is megdolgoztatunk, amiket nap közben nem használunk, másrészt mozgáskoordináció, mozgáskultúra terén is kénytelenek vagyunk változtatni egy kicsit.

6-2-e1526223421951-1068x333.jpg

Egy jó úszókesztyű használatával hamar látványos fejlődést érhetünk el, mivel a nagyobb ellenállás miatt nehezebbé válik a haladás. S, M és L méretekben válogathatunk a kesztyűk között, az S a gyermek méret, az M a hölgynek, az L pedig uraknak megfelelő. Ez a típus 2.320 forint ellenében lehet a miénk kék, illetve fekete színben.

7-2_1.jpg

Búvárruha anyagból készült és kezünkre húzva az az érzésünk támad, mintha úszóhártyák nőttek volna ujjaink közé. Sportolás közben a viselését szinte észre sem vesszük, elég hamar hozzá lehet szokni, a különbséget inkább csak akkor érezzük meg, amikor végeztünk. Ha lehúztunk 1.000 métert a medencében, az legalább 1.500-nak fog tűnni. A leírásban is kifejezetten ajánlják kezdőknek, valóban látványos fejlődést lehet vele rövid idő alatt elérni.

8-2_1.jpg

Az úszókesztyű itt megvásárolható

Jómagam is így kezdtem az úszást még évekkel ezelőtt, bár én nem úszókesztyűt, hanem úgynevezett tenyérellenállást választottam. Ez funkciójában azt tudja, mint a kesztyű, csak itt nem hártya nő az ujjaink közé, hanem egy lapátot erősítünk a tenyerünkre. 3.580 forintért vásárolhatjuk meg, ezt a nem túl magas összeget érdemes kifizetni érte, ha szeretnénk gyorsan fejlődni. Elsőre is látszik, hogy jó a kialakítása, ergonomikus alakjának és a vízelvezető lyukaknak köszönhetően jól fekszik a vízen és csak akkor lesz mozgás közben nagyobb az ellenállás, amikor az tényleg  szükséges.

9-2.jpg

Az ár-érték aránya is jó, én pár éve itthon lényegesen drágábban vettem jóval egyszerűbb darabot hasonló termékből. Ha azonban soknak tartanánk összeget, természetesen választhatunk olcsóbb megoldások között is, ebből is hoztam nektek néhányat.

A drágább darab itt megvásárolható

A középkategóriás darab itt megvásárolható

Az olcsó példány itt megvásárolható

 

Okosóra

Az úszás valóban nem egy egyszerű sport, de hamar rá lehet érezni az ízére, én már évek óta járok rendszeresen, és általában két kilométer alá nem adom. Sajnos nem vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy nyílt vízen tudjam megtenni ezt a távot, marad az uszodában való faltól falig úszás. A legtöbb, hobbisportolók részére is használható egység 25 méteres, így még 1.500 méter teljesítéséhez is 60 hosszt kell megtenni.

10-2-e1526224141821.jpg

Általában nincs akkora szerencsénk, hogy egyedül, vagy legfeljebb másodmagunkkal ússzunk a sávban, ekkor talán kis hibahatáron belül tudnánk tartani a leúszott hosszok számolását, azonban a hetvenedik hossz után fáradtan, esetleg még másokat is kerülgetve szinte biztos, hogy bele fogunk zavarodni abba, hogy hol is tartunk.

11-3.jpg

Ezért lehet hatalmas segítség, ha sikerül egy olyan okos órával vagy karkötővel felszerelkeznünk, amiben van úszás funkció. Ehhez sokat kell válogatni a termékek között, mert nem számít átlagos funkciónak. Az olcsóbb órát kereső vevőknek jó választás lehet a Makibes G03S, de ha több pénzt ki tudunk adni érte, akkor inkább a Makibes G07-et ajánljuk.

index-1.png

A Makibes G03S itt megvásárolható

A Makibes G07 itt megvásárolható

A Makibes órákhoz képest valamivel drágábban, 36.600 forintért lehet a miénk a North Edge Fourier: került bele GPS és G-szenzor, ezen kívül barométer, iránytű és magasságmérő, aminek főképp túrázásnál vehetjük hasznát. Az akkumulátor 360 mAh kapacitású, így is GPS használata mellett 11 óráig, standby módban pedig 12 napig üzemképes.

8725100-8-1.jpg

Úszás közben monitorozza szívműködésünket, számolja a megtett hosszokat és karcsapásokat, természetesen vízálló 50 méteres mélységig, ezért ezt az órát még búvárkodás közben is használhatjuk. Amit a Makibes készülékek nem tudnak, a North Edge viszont igen, az az SWOLF érték mérése, ami egy hatékonyságmérő: összeadja az időt és a csapások számát, amelyek egy hossz teljesítéséhez szükségesek. Minél alacsonyabb ez az érték, annál hatékonyabbak vagyunk.

A North Edge Fourier itt megvásárolható