Xiaomi Oclean okosfogkefe teszt – Okoska

nyito-5-696x537.jpg

A Xiaomi Oclean okosfogkefe a harmadik termék, amit teszteltem a szériából, ennek ellenére még mindig tartogatott meglepetéseket. Ez a jó minőségű kütyü nem az olcsó ligában játszik, cserébe sokat is ad, applikáció alapú vezérléssel és 60 napos standby üzemmóddal rendelkezik, ráadásul tizenkétféle módban moshatunk vele fogat. A kiváló minőséget pedig nem is kell említenem, ellenben az árat igen, a készülékért 19.000 forintot kérnek.

Xiaomi Oclean - 19.000 Ft

 

Xiaomi Oclean kicsomagolása

Valamiért az elmúlt időszak fogkefe áradata mind nálam összpontosult, emlékeim szerint ez a hatodik ilyen termék, amit tesztelek, szóval nyugodtan mondhatom, hogy felkent papja vagyok az elektronikus fogmosásnak.

2018-04-09-10_14_35.jpg

Ennek ellenére a Xiaomi Oclean dobozolásáról semmi érdekeset nem tudok elmondani, mondhatnám, hogy formabontó, hogy az egyediség csimobrasszóját pillanthatjuk meg, de az igazság az, hogy ez is csak a tucat kartondoboz kategóriába esik. Egy szem logó, és az Oclean felirat díszeleg rajta, és a beltartalmat sem tolták túl: utazótok, fogkefe, egy szem fej, töltőpad és a leírás a kibontó jutalma.

Ellenben a minőség miatt tágulni fog a pupilla, kézbe véve kifejezetten kellemes, „bejövősen” letisztult forma, én csak a Dupont anyagból készült sörték számát keveslem, ami pont eggyel több mintha egy sem lenne, ebben a tekintetben például Seago 507 sokkal bőkezűbb volt. Az anyaghasználat kiváló, de ezt el is várjuk a prémium kategóriában, ahová ez a kütyü is tartozik.

Letisztult, kellemes külső, jó illesztések, dizájnba simuló LED sor, amely a működési állapotról tájékoztat minket, de még az USB töltő csatlakozója is szép, a Rózsa dombon sem fog kilógni az összképből, a márvánnyal burkolt fürdőszobákban. Külön piros pontot érdemel a mágneses töltő, kifejezetten igényes és okos megoldás.

2018-04-09-10_21_58.jpg

A leírás angol, mármint „angol angol”, nem pedig Leiter Jakabokkal tarkított olvashatatlan rettenet, bár azért vannak benne vicces tanácsok, például a „the toothbrush is for oral use only”, el sem tudom képzelni, mi volt az ellenpélda. Érdemes végigpörgetni, hiszen hasznos tanácsokat ad a szájhigiéniával kapcsolatban, például a 4x30 másodperces szabályból már előre lehet tudni, hogy a fogkefénk ütemezett móddal is rendelkezik.

 

Xiaomi Oclean tesztje

Meglepő módon a Xiaomi Oclean fogkefével fogat kell mosni, ennél jobb teszt nincs. Itt elsősorban a komfortra, a funkciókra és az applikációra kell a hangsúlyt helyezni, bár akár tartóstesztként is elsüthetném ezt a bejegyzést, hiszen lassan két hónapja használom. Gyakorlati tapasztalat, hogy 60 napja nem kellett feltöltenem, ami napi 2 fogmosást jelent, vagyis az üzemidő brutális. Állítólag 3,5 óra alatt újratölti az akkumulátort, bár ez eléggé irreleváns adat valami kapcsán, amit éjszakára teszünk a töltőre.

20170728143304_64378_eredmeny.jpg

Ez a termék is a szónikus fogkefék családjába tartozik, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy az agyadat is szétrezgeti, olyan gyorsan működik – 42.000-et mozog percenként -, de olyan gyengéd is tud lenni, mint a legjobb masszőr. Cserébe nagyon alaposan tisztít, gyakorlatilag fogaink felülete olyan lesz, mintha a fogorvostól jöttünk volna ki, azt leszámítva, hogy a fogkövet nem szedi le.

20170728143304_13844_eredmeny.jpg

A bekapcsolást az egyetlen központi gombbal követhetjük el, erre egy kellemes női hang szólal meg angolul, a mikrofon az alsó szegmensben található, ahol a töltés is történik. Az egész megoldás valahogy Apple feelinget áraszt, és bármennyire olcsó elsütni újra meg újra ezt a közhelyet, ez az igazság, mind kinézetben, mind működési kultúrában nagyon hasonlóak, főleg ha az applikáció alapú párosítást is kipróbáljuk.

indiegogo.png

Az Oclean programja ugyanis esszenciális része a fogkefe használatának. Szerencsére nem a szokásos Mi Home alkalmazással működik, aminek én kifejezetten örültem, ugyanis egyrészt unom már a központi menedzser felületeket, másrészt beigazolódott az a tézis, hogy a Xiaomi csak finanszírozza ezeket a jellemzően Indiegogo-s projekteket, szóval végre valami egyedit is kapunk, de a már megszokott, kiváló minőségben.

1-16.jpg

A program ráadásul nagyon kellemesen használható, pofonegyszerű csatlakozni hozzá, és jobban is átlátható, mint a Mi Home, de ami a legfontosabb: teljesen angol nyelvű, szóval nem kell varázsolni a régió beállításokban, ha el akarjuk kerülni a mandarin írásjeleket. Középen az általunk gyűjtögetett pontokat láthatjuk, ennek a sémája megegyezik a Xiaomi Soocare és hasonló fogkefék által használt rendszerekhez.

2-14.jpg

Ezek lényege, hogy a fogmosás ideje, az alaposságunk, illetve a teljes fogállományunk lefedettsége alapján pontokat gyűjthetünk, illetve próbál minket a program arra motiválni, hogy ezt minél magasabban tartsuk. Ez alapvetően gyerekek esetében jöhet jól, egy fajta játékos elemet is kölcsönözve a fogmosási tevékenységnek. Ha oldalra lapozzuk a nyitóképet, akkor pedig mindenféle statisztikai adatok között turkálhatunk, akár hetekre visszamenőleg is, de ez már-már szokásos a „high-end” készülékek között. A változó eredményeket bizonyos időközönként a fogkefe Bluetooth kapcsolaton keresztül frissíti.

3-12_1.jpg

Természetesen az applikáció arra is lehetőséget biztosít, hogy a három működési módot – tisztítás, fehérítés, masszírozás – változtassuk, míg az erejét a bekapcsoló gomb hosszanti nyomásával léptethetjük 4 fokozatban az érzékenytől a puhán át, a nagyon erősig. Ami igazán érdekes, hogy fogaink típusát is kiválaszthatjuk, normáltól a dohányfüst által barnítottig, illetve amennyiben fogsorunk nem teljesen szabályos, akkor akár ezt is közölhetjük az applikációval. Mindez összességében kihatással van a működésre, vagyis az eszköz tényleg személyre szabható.

4-11.jpg

Ezen kívül különböző forgatókönyveket is beállíthatunk, ami szintén módosítja az intenzitást és a tisztítási időt. Például van beszoktató mód, csak ez nem az óvodát most kezdők, hanem azok számára ajánlott, akik még sosem használtak elektromos fogkefét, míg a masszív dohányosok rámehetnek az erős tisztítási módra. Természetesen, ahogy már a gyártó más termékeinél is megszokhattuk, a Xiaomi Oclean is ad vissza információkat a „kellékanyagok” – vagyis a fej – kopásáról, illetve a várható csere időpontjáról.

2e88a586-9edd-4f99-8ded-5fae2041d0ba.jpg

Értelemszerűen egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak, de ezeket én a „sosem használt” kategóriába soroltam, ilyen a GY.I.K., a látogass el a honlapunkra vagy a szájápolást ecsetelő tudnivalók rész. Vannak még egyéb „cukiskodások” is, ahol például személyre szabhatjuk a saját adatainkat, vagy azt változtathatjuk meg, hogy az értesítő hang milyen legyen. Aki akar ezzel játszani, az nyugodtan tegye meg, hiszen a Xiaomi Oclean ezt is tudja.

20170728143304_34897.jpg

Persze a lényeg mindig az, hogy milyen vele fogat mosni, és mondhatom, hogy remek. Nekem, - akinek érzékeny a foga, illetve hajlamos vagyok ínyvérzésre is - az égvilágon semmi gondom nem volt a termékkel, igaz végig szenzitív módban nyüstöltem. Eleinte szokatlan lehet a használat, de mivel én már rutinos voltam ezen a téren, kihagyhattam az akklimatizációs fázist. A tisztítási hatékonyság – már amennyiben egyenletesen használjuk – felülmúlja a hagyományos fogkeféket, kellemes, lepedékmentes érzést biztosít a procedúra végére.

20170728143304_51380_eredmeny.jpg

A fehérítés részben én nem igazán hiszek, de lehet, hogy kitartó munkával ez is elérhető, az egy más kérdés, hogy ehhez speciális fogkrém is szükséges, amit értelemszerűen nem mellékeltek a fogkeféhez. Ergonómiai szempontból viszont kifejezetten kellemes a Xiaomi Oclean, mind súlyra – 160 gramm -, mind fogásra ideális, a fej hossza miatt pedig könnyű vele elérni a problémásabb helyen lévő fogakat is.

 

Összegzés

Ha ideveszem a másik két, általam tesztelt Xiaomi fogkefét – a Soocas X3-at és a Sonic Smartot -, akkor bizony a legkulturáltabb darab egyértelműen az Oclean. Sokkal hosszabb üzemidő, remek anyaghasználat, kiváló, angol nyelvű applikáció, hibamentes működés, és sokkal „európaibb” tálalás, mint a konkurens termékek esetében, amelyet egy remek töltővel fejeltek meg.

Egyetlen hibája talán, hogy csak egy fejet kapunk az alapcsomagban, viszont jár hozzá utazó tok is, nem kell mondanom, melyik lenne a nagyobb költség, ha külön kellene megvásárolnunk. A termék ráadásul Eu Express áfa- ás vámmentes szállítással is elérhető. Aki sokallja a 19.000 forintos árat, az pedig repüljön rá az örök slágerre, a Seago S507-re.

Xiaomi Oclean - 19.000 Ft