Hubsan H501M drón teszt – a legkisebb is számít?

1-2-696x392.jpg

A Hubsan H501M a gyártó brushless motoros szériájának legolcsóbb darabja, így bizakodva vettem kézbe a legkisebb testvért. GPS stabilizált pozíciótartás, applikáció alapú vezérlés, útvonalrepülés, erős, nem szénkefés motorok és persze Hubsan minőség, ez csak nem lehet rossz. Ráadásul az árát is sikerült szépen lenyomni, 34.000 forintra.

Hubsan H501M - 34.000 Ft

 

A Hubsan H501M kicsomagolása

Nagy híve vagyok a fékezett habzású modelleknek, hiszen általában nem sikerül annyira elrontani őket a drágább darabokhoz képest, hogy ne legyen érdemes őket megvenni. Itt a gének a Hubsan H501S utódjától, az Airtől érkeznek, ami jelenleg a legjobb gép az 50-55-000 forintos ársávban, szóval ígéretesen indultak a dolgok.

 A doboz kiköpött hasonmása a H501-nek, sőt konkrétan az van a képeken, nem pedig a Hubsan H501M, ugyanis ez a modell szürke, a bátyja meg fekete. Első ránézésre feltűnt, hogy az új gépnek mások a motorjai, de összességében a dizájn ugyanaz, sőt az applikáció is közös, tehát az alapok nem változtak meg. A csomag tartalmaz még egy távirányítót – amit szerintem H216A-tól örökölt -, 8 db propellert, egy légcsavar leemelő szerszámot, a leírást és a töltő szettet, amiben egy USB kábel, egy Lipo töltőfej és egy tápegység lakozik.

img_1370.jpg

A minőség mintha egy picit gyengébb lenne, mint a H501S esetében, de lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, pedig a műanyagok és a forma is ugyanaz, mégis ebben a hullaszürke színben valahogy olcsóbb összbenyomást kelt, mint feketében, de végül is ez volt a cél. Elől a fix 10 fokos dőlésszögű, 720p felbontású kamera figyel, hátul pedig a 2.700 mAh kapacitású, kétcellás akkumulátor, ami banándugós, ez sem lesz a kedvenc csatlakozóm. Egyéb érdekesség a „nem bepattanós” micro SD kártya foglalat, ami növeli az elvesztés kockázatát.

img_1372.jpg

A távirányító egy az egyben a Hubsan H216A-tól jön, szóval összetolták a butábbik drónt az egyszerűbbik távval, cserébe alacsonyabb árazást kapott, okos. Szerintem nem rossz ez a kontroller, és eléggé egyértelmű rajta minden, ugyanis végre piktogramokkal is ellátta a gyártó a gombokat, nem kell barkóbázni, hogy mi mit csinál. Anyaghasználatra nem rossz, 4 db 3A elemmel kell etetnünk, illetve érdekes, hogy az áramforrások alatt helyezkedik el a firmware frissítésért felelő port is.

 

A Hubsan H501M tesztje

Ahogy minden GPS alapú drónnál, itt is érdemes átpörgetni a kézikönyvet a tengernyi funkció megismerése véget. Én azonban csalok, lévén ez a harmadik modell, ami ugyanezt a szoftverezettséget kapta, és a harmadik azonos elemekből építkező brushless gép, szóval túl sok újdonsággal nem kellett megismerkednem. A lapok nagyjából "le voltak osztva", de azért így is tartogatott egy-két meglepetést a Hubsan H501M.

img_1373.jpg

Az egy másik kérdés, hogy ez összességében kinek fog megfelelni, nálam az volt a pech, hogy én pont a DJI Spark után repültem vele, ami mindig erőteljesen torzítja a kialakult képet, és nem a Hubsan javára. Ami feltűnt, hogy a H501M motorjai nagyon erősek, azt kell, hogy mondjam, túlságosan is. Az biztosan sokaknak tetszeni fog, hogy vaddisznó módjára túrja előre magát a levegőben, de ha abból indulunk ki, hogy ez elvileg egy kamerázásra kitalált gép, akkor ezt mindenképpen hátránynak kell tekinteni.

img_1375.jpg

A GPS stabilizálása nálam a so-so kategória, sokkal jobb, mint a rettenetes JJRC X3 Pro-nak, de lényegesen gyengébb, mint a DJI modelleknek, de hát ilyen ez a „pop szakma”.  Kicsit kóvályog, olyan egy méteres körben, de ez még azért nem a világ vége, bár kétségtelen tény, hogy nem segít a minőségi felvételek elkészítésében. Érdemes minden felszállás előtt kalibrálni, amelyet a menüből tehetünk meg.

Már csak azért sem, mert ez a 720p kamera botrányos, amilyen kellemes volt a H501S/Air sajátja, ez olyan randa felvételeket készít. Mondhatnám, hogy azért ilyen szörnyű a részletesség, mert nagyon magasan repültem, de ez nem lenne igaz, alapból borzasztó, ráadásul a 30 FPS-ből ötöt elvitt a cica, és nem is hozta vissza.

A képek pont ugyanilyenek, a lényeg mondjuk látszik rajtuk, de hogy ezeken a sok fény, sőt az utómunka sem segít, az biztos. Ráadásul a videó felvételeken jól látszik, hogy mennyire rángatja a gépet a hirtelen elindulás és megállás, ami a fényképek esetében ferdeségben nyilvánul meg. Ezt a problémát finom gázadagolással valamennyire lehet tompítani, de teljesen eltüntetni nem.

screenshot_2018-04-09-16-19-04-956_com_csk_hbsdrone.png

Az applikáció remek, de szerintem egy picit körülményes a távirányító-okostelefon-drón  hármas párosítása. Be kell lépnünk az alkalmazásba, csatlakoztatni a távot a telefonhoz Bluetooth kapcsolaton keresztül, majd átlépni a WiFi menübe, fellépni a drónra, várni, míg megtalálja azt, visszamenni a programba, újra várni, míg észreveszi, hogy megvan a kapcsolat, na és MOST már lehet repülni.

screenshot_2018-04-09-16-28-08-748_com_csk_hbsdrone.png

Ez a bogarászás elég zavaró, főleg hogy kb. 50 méternél eldobja a WiFi a képet, igaz a kézikönyv is felhívja a figyelmet arra, hogy a Hubsan HT005 erősítő igencsak ajánlott a géphez – ezzel 3-500 méterre tolható ki a hatótáv -, ami 53 dollárba kerül. Gyors fejszámolás, 133+53=186 USD, míg a Hubsan H501 Air 209, vagyis a különbség 23 dollár. Ez azért fontos, mert a drágább modellben benne van a WiFi relay modul, vagyis durván 5.000 forintos felárért kapunk egy ugyanilyen gépet, aminek 1080p kamerája van, ugyanez az applikációja, csak képes 5.8 Ghz-en analóg jelet adni FPV szemüvegre is. Nem véletlen hogy a H501M-et „basic edition”-nek hívják.

screenshot_2018-04-09-16-41-46-713_com_csk_hbsdrone.png

Az alkalmazás egyébként jól, lényegében hibamentesen működik, és egy csomó GPS alapú funkciót tudtam belőle aktiválni, amik meglehetősen jópofák. Ehhez persze megfelelő számú műholdhoz kell csatlakoznunk, vagyis a szép napos idő az ideális, minél kevés felhővel és alacsony K-index-szel. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak:

  • automatikus fel- és leszállás
  • útvonalrepülés
  • automatikus visszatérés
  • panoráma mód
  • követés, ahol nem egy kijelölt célt, hanem a távirányítót követi a drón

screenshot_2018-04-09-16-39-01-945_com_csk_hbsdrone.png

Érdekesség, hogy a panoráma mód közben dinamikusan állíthatjuk a rádiuszt és a sebességet is, így egész furcsa, spirális alakban változó videókat készíthetünk vele. Ezek mondhatni szokásos funkciók, de ettől még megsüvegelendőek, mint ahogy a teljesértékű telemetria is, ami kezdve a GPS koordinátáktól a távolságon és a magasságon át, mindenfélét kijelez a képernyőn, szóval az applikációval kifejezetten elégedett voltam.

Az üzemidő a gyári leírások szerint 20 perc, én inkább 17-18-nak mondanám, de az kétségtelen, hogy érzésre nagyon lassan merül az áramforrás, szóval ezt is inkább átlagon felülinek nevezném. Ami a hatótávot illeti, a mértéke egy picit nehezen definiálható, ugyanis meg kell különböztetnünk az irányítás és a képátvitel távolságát, ráadásul ezt még kombinálhatjuk a jelerősítővel is, de ez utóbbival sajnos nem rendelkeztem, így valós tesztadatok sem állnak rendelkezésemre. A táv jeleit 200 méternél még érzékelte a gép, a kép viszont már 50 méteren is késik vagy  teljesen megszakad, állítólag ezt ki lehet tolni 300-ra, de a WiFi működésének sajátosságai miatt a késleltetés igazán rettenetes lesz.

 

Összegzés

Összességében nem tudtam haragudni a Hubsan H501M-re, pedig vannak nyilvánvaló hibái: a kép billeg és elég rossz minőségű, a GPS pozíciótartás lehetne jobb, és a WiFi kép 50 méter körül megszakad. Cserébe erős, hosszú az üzemideje, visszaküldi a telemetria adatokat mobileszközünkre, tud egy csomó okos funkciót és remek az applikációja is.

A rövid FPV képátvitel egy WiFi erősítővel orvosolható, a gyári darab viszont jelentősen megnyomja a költségeket, így összességében a nagyobb testvérét, a Hubsan H501S-t vagy az Airt érdemes megvenni, mert az már tartalmazza a vezetéknélküli „extendert”, cserébe le kell mondanunk a távirányítóról. Helyette viszont kapunk egy sokkal jobb kamerát és 3-400 méteres hatótávot, így szerintem vállalható áldozat a kontroller hiánya. Én ezt választanám, vagy a H501M mellé vennék egy Xiaomi WiFi jelerősítőt nagyjából 2.800 forintért, és megpróbálkoznék azzal.

Hubsan H501M - 34.000 Ft