Xiaomi Mijia 4K mini akciókamera teszt – Minijért lett ilyen?

20170825122026_50737_eredmeny-696x450.jpg

A Xiaomi Mijia 4K mini tulajdonképpen a Xiaomi Yi 4K csökkentett méretű oldalági rokona. Kompakt, de nagy tudású, 4K felbontással rendelkező kamera, a szokásos Xiaomi minőségben, érintőképernyővel, egyszerű kezeléssel, 34.000 forintos árral és lengyelországi elérhetőséggel, ami vám és áfamentességet és gyors szállítást feltételez.

Xiaomi Mijia 4K Mini - 34.000 Ft

 

A Xiaomi Mijia 4K mini kicsomagolása

A Xiaomi Mijia egy „leányvállalata” az eredeti anyacégnek, és elég sok mindent gyártanak nekik – vagy úgy is fogalmazhatnék, elég sok mindent gyártatnak velük -, van például az égiszük alatt futó autós menetrögzítő, biztonsági kamera, lámpa és sok minden más is, tehát a nevet egyáltalán nem nevezném ismeretlennek.

 Ellenben az, hogy akciókamerát is készítenek, némileg fura, lévén a Xiaomi Yi termékek pont ezt a szerepet töltik be. Bár a dobozolás esetében a dizájnerek kezét szokás szerint megkötötték – fehér alapon fekete piktogramok – a kamerára ugyanez nem mondható el. Kellemes, de érdes felületekkel találkozunk, amelyek összességében masszív benyomást keltenek, miközben egyáltalán nem csúszósak, szerintem ez már elég közel áll a majdnem tökéletes burkolathoz, bár lehetne puhább a 16:9-es arányra optimalizált ház.

 A frontot egy hatalmas lencse tölti ki a szokásos Mijia jellel, felül egyetlen vezérlőgombot találunk – de nincs is másra szükség az érintőképernyő miatt -, viszont egy csomó értesítési LED-et szórtak szét a lekerekített téglalapforma különböző síkjain. Hátulról nézve bal oldalon helyezkedik el a micro USB nyílás, amely végre zárható, meggátolva a por bejutását. Alul a szokásos tripod rögzítőmenet és az akkumulátortartó kapott helyet, ami magában foglalja a micro SD kártya bemenetet is, ide illik minimum UHS-I U3 sebességű tárolót tenni, például egy Samsung EVO 64 GB-t, amivel én is használtam.

img_1186.jpg

Hátul helyezkedik el az érintésérzékeny, 960x480 pixel felbontású, 2,4 inch-es kijelző, amin ujjsöpréssel navigálhatunk. Balra a funkciókhoz, jobbra anyagaink szerkesztéséhez lapozhatunk, felülről lefele húzva pedig a beállításokhoz juthatunk. A csomagolás a kamerán kívül tartalmazza az akkumulátort, egy leírást, egy USB kábelt és más semmit, ami igen szegényesnek mondható, talán csak a Xiaomi Yi 4K-hoz volt ennyire szűk a kínálat. Nagyobb baj, hogy a pakk, ami mindezt tartalmazza, méregdrága, ami eléggé felpumpálja a költségeket a végelszámolásnál.

 

A Xiaomi Mijia 4K mini tesztje

Mivel a Xiaomi Mijia 4K mini egy érintésérzékeny kijelzővel ellátott eszköz, adja magát a dolog, hogy már a szobában végignyomkodjuk a dolgokat, ehhez ugyanis nem kell témát keresni. Nekem eleinte az volt az érzésem, hogy kelletlen, hiányoltam a többi konkurensnél fellelhető fizikai gombokat, de így voltam annak idején a Nokia korszak utáni első mobiltelefonommal is, de az kétségtelen, hogy szokást igényel, plusz a vízzáró tok problémakörét is felveti, ott marad a WiFi, csak éppen azt hogyan fogjuk használni a tenger közepén? Sehogy, szóval marad a Bluetooth-os csukló távirányító.

20170825122026_71960_eredmeny.jpg

A másik gond az érintésérzékeny megoldásokkal, hogy sosem csinálják meg eléggé finomra a kamerák esetében, ráadásul valamiért mindegyik meglehetősen halvány, emiatt nem igazán látszik jól rajtuk a tartalom, ha nem zárt térben fényképezünk velük, márpedig ott viszonylag ritkán van érdekes látnivaló. A kettő együttese – rossz láthatóság, nem különösebben jó érzékenység – sokat ront a kamera kellemes használhatóságán, ráadásul a mélyebb beállításokat a jobb sarokban találhatjuk, amit nem mindig egyszerű megnyomni.

20170825122026_89180_eredmeny.jpg

Másik kritikus dolog a kártyasebesség. Ha ez megnő, az nem a kamera hibája, sokkal inkább a felhasználóé, aki nem kellő sebességű tárolót tesz az eszközbe, ezzel kinyírva a teljesítményt. Eleinte ezt a hibát én is elkövettem, amit azzal tetéztem, hogy bekapcsoltam a RAW formátumot is, vagyis a JPG fájl mellé egy DNG is készült, így a „shutter” gomb elkattintása után további 5 másodpercig kell várnunk. Ez szélsőséges esetben akár fagyáshoz is vezethet, például ha egy lassú kártyára egy nagy sávszélességű videót – mondjuk 4K 30 FPS-t – akarunk leírni. Ez teljesen tönkre vágja a fényképezés élményét, viszont a problémát jelentősen lehet mérsékelni egy sokkal gyorsabb SD kártyával, illetve a RAW formátum kikapcsolásával.

20170825122026_67575_eredmeny.jpg

Nagyjából eddig tartott a „sirám” rész, jöjjenek a pozitív dolgok. A Xiaomi Mijia 4K kamera kifejezetten sok mindent tud, és ezt az összevetést a konkurensekkel kapcsolatban is hellyel-közel állja.  A fő módok az alábbiak: videó, time-lapse videó, lassított felvétel, körkörös rögzítés, videó- és fotómód, időzített fényképezés, sorozat fotó, time-lapse fotó, vagyis szinte mindenféle lehetőség adatott, amit máshol is megszokhattunk.

img_1434.jpg

Ezeket jól egészíti ki a különböző lehetőségek garmadája, amelyekből a teljesség igénye nélkül a fontosabbakat felsorolom: kép megfordítás, RAW fotó, 4:3 és 16:9 arány közötti váltás, képstabilizálás 1080p 60 FPS-ig, halszem effektus torzításának csökkentése és persze a szokásos képmanipulálási értékek. Fura, hogy fotót összesen két, 8 Megapixelt lefedő felbontásban, a fenti képarányoknak megfelelően készíthetünk, ellenben videót 4K 30FPS/2.5K 30 FPS/1080p 100/60/30FPS/720p 200 FPS értékekkel is, ez utóbbiból lesz a slow motion.

20170825122026_86026_eredmeny.jpg

Néhány érdekesebb lehetőség azonban hiányzik, például a szélzaj csökkentés, a külső mikrofon fogadása – míg a távirányítós kapcsolat Bt-n keresztül adott – vagy a maximális felbontás melletti stabilizálás. A titkot valószínűleg a hardverben kell keresni, a „belépő kategóriás 4K chip”, az Ambarella AS1275 és a 8 Megapixeles Sony IMX317-es szenzor azért már nem veheti fel a legújabb akciókamerákkal – például a mostanában nagy kedvenc Thieye T5 Edge-dzsel – a versenyt.

 

A Xiaomi Mijia 4K mini fotó minősége

A tavasz hálás téma a fényképezés szerelmeseinek, ugyanis ilyenkor tér magához a természet, nyílnak a virágok, zöldell minden, vagyis színekben gazdag képek készíthetőek. Ehhez képest a teszthét alatt, sőt a túrázás alkalmával is szinte végig felhős volt az idő, bosszantott is, hogy nem tudtam megfelelő képeket készíteni.

Amikor végre kisütött a nap, akkor viszont érdemi javulás állt be a minőségben, hiába a fényképezéshez elsősorban fény kell, nem pedig technika. Ami egyből feltűnt, hogy ilyen brutális halszem hatást még életemben nem láttam, a Stargate Atlantis-ban nagyon örültek volna egy ehhez hasonló térgörbítő berendezésnek. Szóval gyorsan kapcsoljuk be a „distortion correction”-t, mert az sokat segít a valóság helyre billentésében.

Szerintem a képek minősége elég jó, a színek szépek, élethűek, a lehetőségekhez képest kevésbé égnek ki, kromatikus aberráció nem nagyon tapasztalható, és a FOV is elég nagy, a leírások szerint 145 fok, így jól átfogja az elénk táruló tájat. A shutter sebessége viszont egy picit lassú, ez néha irritáló, főleg, mikor gyorsabb mozgást kellene elkapni. A 8 Megapixeles felbontás miatt pedig helyenként kiütközik a részletesség hiánya, különösen ha belenagyítunk a képekbe.

 

A Xiaomi Mijia 4K mini videó minősége

A videók minősége hasonló a képekéhez, nem rosszak, de azért láttam már jobbat, mondjuk a felső 30%-ba sorolnám, de a felső 10-be már nem. Van egy két hiányossága, ami miatt bizonyos esetekben nem használható, egyik a súlya, hiába kicsi, a 99 gramm az drónra sok lenne. A másik, hogy a képeken is érezhető a torzító hatás, ami valakit idegesít, valakit nem, de én az első táborba tartozom.

A színkezelés jó, és a videók kapcsán a részletesség nem is olyan fontos talán, mint a képeknél, ellenben a magasabb FPS szám igencsak üdvözítő, főleg, ha a téma mozog. A 60 FPS a „must have” kategória, szerencsére a stabilizálás meglehetősen jó, szépen kiegyenlíti a mozgásunkat, talán a legjobb, amit eddig láttam.

A színek közül a kékkel meggyűlik a baja, kicsit fátyolos lesz, de semmi extra problémát nem vettem észre, inkább a fénymérés az, ami picit alul dolgozik, de ez még mindig sokkal jobb, mintha kifakítaná a képeket. Ráadásul az említett felhős idő is rontott a helyzeten, összességében azt gondolom, hogy ez a videó minőség ebben az árszegmensben kifejezetten jó.

Ahogy a hang is, nincs túltolva a szűrés, és nem is túl halk, például az Elephone Rexso kapcsán ez volt az egyik nagy probléma, amit nem nagyon tudtak a mérnökök megoldani. Egy dologra figyeljünk, felül a mikrofonnyílást ne fogjuk le. Az üzemidő durván 2 óra 1080p 60 FPS mellett, ami egy teljes túranapot lefedett nálam, nagyjából fél óra videózás és 50-60 fénykép elkészítése mellett, pedig én nem az a típus vagyok, aki nem felejti el kikapcsolni a készüléket.

 

Összegzés

Nem rossz termék a Xiaomi Mijia 4K mini, hiszen a képek és a videók szépek, az anyaghasználat kellemes, és van fantázia az érintőképernyős megoldások használatában is. Önön végzete az, hogy amit tesztalanyunk nem tud – helyenként kellemetlen kezelés, a kiegészítők hiánya az alap csomagban, a 4K stabilizálása és a nehezen látható képernyő -, azt a Thieye T5 Edge igen, leszámítva az érintőképernyőt.

Nyomulhattak volna az árral is, és régebben valóban a lélektani 100 dolláros határ alatt árulták, durván 25.000 forintért, de most EU raktárból ennél 9.000-rel drágábban érhető el, míg a Thieye T5 Edge ugyanezzel a megoldással is olcsóbb, aki pedig még kevesebbet akar költeni, 28.000 forintért megkaphatja hongkongi raktárból is, egy tonnányi kiegészítővel karöltve.

Xiaomi Mijia 4K Mini - 34.000 Ft

Thieye T5 Edge - 28.000 Ft