Onda V80 Tablet teszt - 100 dollár alatt is van élet?

nyito-3-696x394.jpg

Az Onda V80 tablet kiválasztásakor azt tartottuk fontosnak, hogy ne csak a közép-és felsőkategória készülékeit teszteljük, hanem az alacsonyabb árfekvésű termékek piacát is feltérképezzük az érdeklődők számára. Az olvasóinkat, esetleg az ő szüleiket is elérte már a digitális forradalom, ezért lassan minden háztartásban megtalálható egy-egy tablet is. Én egy hétre adtam oda édesanyámnak az Onda V80-at, hogy aztán a véleményét és az én tapasztalataimat egybegyúrjam. Lássuk hát, hogy bruttó 23.500 Ft-ért (EU Express szállítással) mit raktak le elénk az asztalra Ondáék.

Gearbest - 21.500 Ft

 

Az Onda V80 tablet kicsomagolása

Az Onda V80-as elegáns, fehér színű csomagolásban érkezett hozzánk. Az előlapon "V Series" szöveg foglal helyet, középre igazítva, az oldalakon pedig a többi információt találjuk meg. Miután leemeltük a fedelet, matt zacskóban bújik el előlünk a tablet. Mivel igen alacsony árazásról beszéltünk, ezért csak egy darab adatkábel jár kiegészítőnként, ami nem túl acélos, de biztosan akad mindenkinél töltőfej, én ajánlom a Blitzwolf termékeit mellé. Kedves meglepetés, hogy gyári fóliát találunk az Onda V80-on, ezért nem kell attól félnünk, hogy azonnal megkarcoljuk a kijelzőt. Szeretek veszélyesen élni, ezért rögtön megszabadultam tőle, és megnyugtatásként mondom, hogy a tesztidőszak alatt nem sikerült begyűjtenie egyetlen sérülést sem.

A készülék jobb oldalán kapott helyet a bekapcsoló és a hangerőszabályzó. Kapunk még Micro SD kártya foglalatot (128 GB-ig bővíthető), valamint egy Micro USB csatlakozót, amin keresztül tölthető a V80. A 3,5 mm-es jack csatlakozó mellett találunk még egy beazonosíthatatlan nyílást is: valószínűleg ez valamilyen töltőcsatlakozó, de nem mellékeltek hozzá kábelt. Az összeszerelés minősége túlmutat az árkategórián, nem gazdagodtam kellemetlen élményekkel, és a plasztik hátlap kedvezően hat a tömegre, illetőleg a tapadásra.

 

Az Onda V80 tablet tesztje

Az Onda 21.000 Ft-ért véleményem szerint tűrhető hardvert pakolt a V80-ba, melyet a következő komponensek alkotják: Allwinner A64 Quad Core 1.3 GHz-es processzor, 2 GB RAM, 16 GB ROM és Mali-400 MP GPU. A témában jártasabb olvasók biztosan tudják, hogy nem ez a legmodernebb, legfrissebb hardver, de egy okosan összerakott rendszert könnyedén tud mozgatni. Örültem neki, hogy a 8 colos kijelző 1920x1200 pixeles felbontás kapott, mert a 283 PPI már élvezhető minőségben képes megjeleníteni az általunk kívánt tartalmakat.

29378.jpg

A Gearbest-en sokféle opció közül választhatunk, ha Onda V80-ra fáj a fogunk. Érdemes kiválasztani a nekünk megfelelőt, mert szerelik 1 GB RAM-mal is, ami manapság már igen csekély, biztosan bosszantó lesz. A többféle szoftververzióra is figyeljünk oda vásárláskor, én az Android 7.0-val futó típust ajánlom. Stabilan, jól működött a tesztidőszak alatt, de arra ne számítson senki, hogy túl sok frissítés érkezik majd rá. Természetesen javítani fogom a cikket, ha nem így lesz. Az akkumulátor kapacitása 4.200 mAh, ebből én el tudtam volna viselni nagyobbat is.

nevtelen_1.jpg

A korábban már említett akkumulátor kapacitás és a könnyű anyagok felhasználása miatt az Onda V80 tömege meglepően alacsony, mindössze 312 gramm, ami ekkora alapterületen nagyon könnyed érzést kelt, hosszabb használat során sem fog elfáradni a kezünk tőle. A WiFi-vel nem lesz probléma, hiszen ismeri a következő szabványokat: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth-ból pedig a 4.0-s szabványt kapunk. A műanyag hátlapra 2 MP-es, az előlapra 0,3 MP-es kamera került, de továbbra is azt gondolom, hogy egy tablet nem fotózásra való. Skype-olni, videótelefonálni elégséges a kamera tudása.

A különböző szintetikus teszteket természetesen lefuttattam az Onda V80-on, már mi végig tudott menni egyáltalán. Ebben az árkategóriában ne várjunk Real Racing futtatást, de Szókeresőzni, vagy eBook-ot olvasni remekül lehet vele. Édesanyámnak tetszett a nagy kijelző, és elégedett volt a rendszer általános sebességével is. Jómagam is azt tapasztaltam, hogy ha nem kapkodó idegbeteg kezébe kerül a V80, akkor böngészni, távirányítani, vagy IP kamerák élőképeit nézegetni tökéletes választás.

screenshot_20180320-211529.png

Kínai termékről beszélünk, a biztonság kedvéért futtattam egy ESET Mobile Security keresést is, de nem talált kártékony, illetve kémszoftvert. A 3,5-es jack csatlakozó jó szolgálatot fog tenni, ha este, az ágyban hallgatnánk egy kis zenét, miközben a párunk már alszik. Intenzív használat esetén készüljünk rá, hogy a többi mobileszközhöz hasonlóan, itt is napi töltésre lesz szükségünk. YouTube, mesék lejátszása nem jelent akadályt a készüléknek, és kapunk Google programokat is. Első tabletnek gyerekeknek, anyukának, vagy nem túl heves vérmérsékletű embereknek is megfelelő készülék.

pjimage_4.jpg

 

Összegzés

Az Onda V80-as tablet az alacsonyabb költségvetésből gazdálkodó vásárlókat célozza meg, ám ez nem jelenti azt, hogy minden igényünk kielégítéséről le kell mondanunk. Az 1920x1200 pixeles IPS kijelző remek megjelenítő az árkategóriájában, és a 2 GB RAM sem fog az életünkre törni, talán még a vérnyomást sem emeli meg. Kapható belőle Windows-t is futtató, Dual Boot-os változat némi felárral, ami itt vásárolható meg. Azt gondolom, hogy szülőknek, vagy alap funkciók ellátására a fiatalabb generációnak is tökéletes választás lehet. Nem szeretném kihagyni az előnyök felsorolásából a 2.000 Ft plusz pénzért elérhető vám és áfa mentes EU Express szállítási módot sem, szerintem ez is nagyon nagy plusz pont.

Gearbest - 21.500 Ft