Oukitel MIX 2 okostelefon teszt - 6 col 60.000 alatt?

20171209191509_88265_eredmeny_1.jpg

Már nagyon vártuk az Oukitel MIX 2 érkezését, mert tudni szerettük volna, hogy 59.000 Ft-os áron milyen készüléket tett le az asztalra a kínai gyártó. A készülék EU raktárból érkezett, tehát néhány napon belül a kezünkben volt, extra költséggel ez esetben nem kell számolni. A készüléket kézbe véve azonnal magával ragad a minőségi kidolgozás, és a tesztünkre kattintva az is kiderül, hogy milyen előnyökkel rendelkezik még a káva nélküli telefon.

Oukitel MIX 2 - 59.000 Ft

 

Az Oukitel MIX 2 kicsomagolása

Az Oukitel MIX 2 fekete dobozban érkezett hozzánk, mely frontoldalán a MIX 2 feliratot olvashatjuk. Egészen az oldalára ragasztott adattábláig kell forgatni a csomagolást, hogy megtudjuk, ki is gyártotta ezt a készüléket. A fedelet leemelve az Oukitel káva nélküli mobilja fogad minket, alatta találjuk meg a tartozékokat. Közepes mennyiségű kiegészítővel vásárolhatjuk meg: töltőfej, adatkábel, SIM tű, tok, valamint egy elő- és hátlapi fólia, amit már a készülékre applikálva találunk. Hozzánk egy fekete modell érkezett, viszont elérhető kék színben is.

A tekintélyes súlyú, de talán még nem túl nehéz Oukitel MIX 2-t jó érzés a tenyerünkben hordozni. Már a K10 kapcsán sem tudtam minőségi kérdőjeleket karcolni az összeszerelés és az anyagválasztás virtuális rublikájába, itt még annyira sem dilemmáztam, hogy leírjam-e azt, amit gondolok: ezt már nyugodtan oda merném rakni egy-egy neves gyártó mobilja mellé.

oukitel-mix-2-2_1.jpg

Bal oldalon találjuk a SIM tálcát, jobb oldalon pedig a hangerőállító és a bekapcsoló gombokat. A készülék érdekessége, hogy az előlap alsó részére került a kamera, ezért az első pár napban rendszeresen fordítva fogtam meg a készüléket. Külön öröm, hogy nem hagyták el a jack csatlakozót, amit nagyon okosan felülre tettek, így nem kell fejjel lefelé a zsebünkben tartani a telefont. Fülhallgatót nem mellékelt a gyártó, ezért érdemes beszerezni egy jó ár-érték arányú típust hozzá, én személy szerint a Xiaomi Pro HD-t ajánlom, amit itt tudtok megvenni EU raktárból. A hátlapon a dupla kamerát és az ujjlenyomat-olvasót találjuk.

 

Az Oukitel MIX 2 tesztje

Az Oukitel középkategóriás hardvert pakolt a MIX 2-be. A telefon lelke egy MTK6757V SoC, ismertebb nevén: Helio P25, amit 6 GB RAM-mal és 64 GB ROM-mal támogattak meg. Kijelzőből egy kimondottan jól sikerült 2160x1080 pixeles, 5,99 colos IPS panelt kapott az Oukitel MIX 2. A képarány 18:9-es, melynek képsűrűsége 403.16 PPI, ami igen éles képet eredményez. A gyári képeken azért kisebb a káva, mint a valóságban, ezt már megszokhattuk a renderképektől. Panaszkodni azonban nincs okunk, ahogy azt a fenti képeken is láthatjuk. Ide most jöhetne valami nagyon hangzatos hasonlat, de inkább csak annyit írok róla, hogy gyönyörű.

nevtelen-1_1.jpg

Az előlapon 8 MP-es (szoftveresen felskáláz 13 MP-re), a hátlapon 16+0,3 MP-es (szoftveresen 21+2 MP) kamerákat találunk. Ezeket a Samsung szállította, így joggal reménykedtem benne, hogy végre ütős megoldást kapunk. 4K-s videók készítésé is biztosított, manapság ez is alapkövetelmény ebben a szegmensben, valószínűleg ebből a megfontolásból képes kezelni az akár 512 GB-os adattárolónkat is. Amennyiben két SIM kártyával szeretnénk használni az Oukitel MIX 2-t, úgy le kell mondjunk a bővítésről, de a felhőszolgáltatásokkal együtt bőven elég a 64 GB ROM, ami gyorsabb is, mint egy MicroSD kártya.

oukitel-mix-2-6_1.jpg

Örültem neki, hogy 4080 mAh-s telep került az Oukitel MIX 2-be, mert ez nagyobb méretű, mint amit a 6 col körüli készülékek kapni szoktak. Az Oukiteltől már megszokhattuk, hogy próbál kitűnni az üzemidejével, ami most is sikerült. Nekem normál használat mellett 2-2,5 napot sikerült kihozni a telefonból, ez intenzív használattal 1,5 napra csökkent. A töltés gyors, de hiányoltam a Type-C csatlakozót, ez nem feltétlen hátrány, viszont én már minden helyen lecseréltem a Micro USB kábeleimet. Támogatja a 9 V/2 A-es gyorstöltést, amivel 1 óra alatt tölthetünk 65%-ot a lemerült akkumulátorba, de a teljes töltés sem tart tovább 90 percnél. Ez szerencsére nem üres ígéret, a gyakorlatban is így működik.

oukitel-mix-2-8.jpg

A Helio P25-ös lapka gördülékeny rendszerrel örvendeztet meg minket, ebben segítségére van a 6 GB RAM is, így nagyon sok applikáció futhat a háttérben. A szintetikus teszteken jól szerepelt a készülék, az alábbi pontszámokat produkálta. Bekapcsolás után egyébként rögtön fel is dobja a friss szoftverre vonatkozó értesítést. Furcsa volt, hogy nem az Android saját beállításain belül találhatjuk meg, hanem külön menüpontban. Remélem, hogy a jövőben is érkezni fognak hozzá frissítések.

szintetikus.jpg

Ki kell emelnem, hogy vírust és egyéb kártékony alkalmazást nem talált az ESET szoftvere, ezért felesleges ROM után kutakodni az interneten. Már az Oukitel K10 esetén sem tapasztaltam akadozást a hardverigényes játékok kapcsán, ez itt sincs másként. A Real Racing 3 és az Asphalt 8 is szépen futott, komolyabb melegedés nem észlelhető, így annak is megfelelő választás, aki szeretne játszani a telefonjával. A dedikált 3,5 mm-es jack aljzat nem csak dísznek került a telefonra: egészen jó hangminőséget produkált a Xiaomi fülhallgatóval.

A kamera jól sikerült választás eredményeképp került az Oukitel MIX 2-be, ebben az árkategóriában kimagasló a kínai telefonok között. Általában a kamerateszten szoktak elvérezni, de nagyon meglepett a végeredmény. Gyors az autófokusz, nem kell hosszas másodpercekig várni az exponálásra. Kapunk egy csomó funkciót, van itt PRO módtól elkezdve Blur-ön át a Panorámáig minden. Szerencsére a 4K felbontás sem maradhatott ki a videós repertoárból. A vaku kellően erős, bár inkább a zseblámpa funkciót emelném ki, hisz egy mobillal megfelelő fényviszonyok mellett érdemes fotózni.

Örültem neki, hogy nem maradt ki a B20-as frekvenciasáv támogatása, ezért nyugodtan mhetünk vidékre is, nem lesz probléma a netezéssel. Két darab nano SIM-nek köszönhetően Dual Standby technológiával vagyunk elérhetőek (vagy 1 db SIM + 1 db memóriakártya). Örültem neki, mikor felfedeztem a menüben az FM rádiót, ezt manapság már nem sokan használják, pedig jól tud jönni. A GPS vételi ereje is optimális, navigációhoz megfelelően használható.

 

Összegzés

Úgy gondolom, hogy egy nagyon jól sikerült mobiltelefont üdvözölhetünk az Oukitel MIX 2 személyében. Árkategóriájában jónak számító kamera, megnyerő dizájn és hosszú üzemidő jellemzi. A Helio P25-nek és a 6 GB RAM-nak köszönhetően garantált, hogy nem fog kifogyni szuflából a MIX 2. Részemről ajánlott vétel a 60.000 Ft alatti ára miatt.

Oukitel MIX 2 - 59.000 Ft