Alfawise H96 Mini TV box teszt - A HDMI kreátor

 1512703481228158.jpg

Már teszteltünk jó pár tv box-ot, szóval ha meghallom, hogy Alfawise, akkor már sejtem, hogy nem fogunk nagyot csalódni a termékben. A márkáról lényeges tudni, hogy a Gearbest saját terméke, ettől függetlenül máshol más néven és csomagolásban is megtalálható. Az Alfawise H96 Mini főbb paramétereiben a jól ismert androidos tv okosító vonalat követi, viszont van egy újdonság is, egy HDMI bemenet. A teszt során kiderül, jó vétel-e közel 15 ezer forintos árával, vagy pedig csak egy szűk réteg terméke lesz.

Gearbest - 15.000 Ft

Az Alfawise H96 Mini kicsomagolása 

img_2616-1024x768.jpg

Titokzatosan, csak egy fekete dobozban érkezik a médiacenter, az unalmastól a csomagolást az oldalt körbefutó aranyozott csík választja el, a lényeg inkább belül lakozik. Ritka az olyan termék, aminek használati útmutatója érthetőre és szemléletesre sikerül, ez most szerencsére nem papírhulladék.

A csomag tartalma igazán lényegre törő, van itt tápegység (mi sajnos angliai verziót kaptunk), távkapcs, valamint egy HDMI kábel. A lapos téglatest alakú médiaboxot ha kézbe véve körbeforgatjuk, akkor alul egy minimális szellőzést biztosító rácsolat látható, felül pedig a márka és a termék megnevezése. Portok szempontjából megfelelően el vagyunk látva, két oldala csordultig van tömve csatlakozóhelyekkel.

A többi tv okosítóhoz képest fontos különbség itt, hogy van egy kép bemenete is, így ha mondjuk a televízión nincs már szabad HDMI csatlakozó, akkor a már használatban lévő helyére beköthető ez, az pedig az Alfawise H96 mini-be, és így nem szükséges új tv-t venni a port hiánya miatt. Mi maradt hátra - csak egy pár a szokásos USB csatolókból, micro SD bővítőhely, optikai hangkimenet, valamint a vezetékes internet interfésze.

Az Alfawise H96 Mini tesztüzeme

A HDMI csatlakoztatása után egy teljesen távirányítóra szabott 7.1.2-es verziószámú Androiddal találkozunk, és a screenshot készítéstől a legegyszerűbb műveletekig minden elvégezhető a gyári távkapccsal, mivel van benne virtuális egér opció, amikor a kurzor segítségével lehet balra-jobbra, fel-le navigálni. Nos ez nem egy élmény, lassúcska, de kényelmesebb még mindig, mint egeret kötni vacsi közben a boxra, azért mert egyszer-egyszer szükség van a szerepére. Nagy általánosságban a nyilak jól, és gyorsan használhatóak a menüpontok közötti ugrálásra.

screenshot_20180129-144731-1024x576_1.png

Az alapképernyő nem agyon variálható, a felső 2 sor dedikált hellyel rendelkezik, ők nem áthelyezhetőek, viszont az alsóban a plusz jellel kiválaszthatóak a nekünk fontos alkalmazások, amelyeket meg kívánunk jeleníteni a gyári ikonok helyett. A jobb oldali szekcióban csoportosításra van lehetőség, mappákban szervezhetőek a hasonló app-ok.

Sok előre telepített alkalmazással adták a H96 Mini-t, és ez most kivételesen jó hír. Van vele stock videó és zene lejátszó is, de én ezeket gyorsan el is engedném, helyette viszont megérdemli a figyelmet a Youtube, KDMC, amit Kodi néven talán többen ismernek, és a TV appnak keresztelt ikon, a már említett HDMI bemenetéhez csatlakoztatott eszköz képét hozza elő.

screenshot_20180202-131217-1024x576.png

A Kodi hasonmás alig van lemaradva az alapítvány legfrissebb alverziószámától, jól használható, és gyakorlatilag mindent lejátszik, amire a doboz képes lenne magától, egyetlen hibája, hogy pár nem túl zavaró helyen az ,,ő" betűt szétcsúszva jeleníti meg. Ez az egész furcsaság egy eredeti Kodi alkalmazás feltelepítésével el is kerülhető.

screenshot_20180202-180519-1024x576.png

Tovább haladva a gyári alkalmazások között a Youtube is könnyedén, gördülékenyen működik, ezt szerintem nem is kell bemutatni már senkinek, hisz unalomig volt már ismertetve mindenhol. Nekem igen nagy újdonság volt a tökéletesen működő Miracast beépülő, a lakás másik végéből, két jóváhagyás után már a Windows köszönt szembe a konyhában levő televízióról, úgy, hogy semmi egyéb alkalmazás feltelepítésére nem volt szükség számítógép oldalon.

Eddig ilyennel nem találkoztam, mint ahogy az AirPlay képernyőtükrözés is sec-perc alatt átdobta a képeket, zenét mobilról tv-re. Egyedül a Youtube-nak a Chromecast-ot idéző videótükrözése nem működött így, de végülis arra ott van a gyári beépülő alkalmazás, tessék azt használni. A Media Center nevű, ígéretesen csengő kiegészítő abban segít, hogy akár a VLC-be vagy Windows Media Player-be bekészített esti mozik is nézhetőek legyenek a régebbi ,,buta" megjelenítőn mindenféle hálózati megosztás nélkül. Biztos vagyok benne, hogy ezt sok ember fogja nagyra értékelni.

Grafikus képességek terén a Mali által gyártott 450MP nevezetű gyorsító igyekszik a ,,smooth" megjelenítésért, ezt 93%-ban sikerült is neki elérnie, amikor elkezdtem gyötörni az eszközt 50+ Gigás filmekkel és próba anyagokkal azt tapasztaltam, a Wi-Fi-je nem áll a helyzet magaslatán. Így sok film el se indult, de amint kapott egy netkábelt, dalolt mint a katonatiszt, és csak az irreálisan nagy akadályok esetén kezdett el ellenkezni. Egyszerűbb, ha azt írom le, mi az ami nem ment: akadozott a 6.1-es audiofil (6912 Kbps bitsűrűségű) hanggal szerelt fullHD film, mondjuk ilyennel még angol hangban se találkozik halandó ember, nem hogy magyarban, a VC-1-es kódolású szintúgy audiofil TrueHD hang is döcögős volt, és egy iPhone 6s által készített 4k videó is beadta nála a kulcsot.

tvbox_teszanyagok-1.png

Mivel nem egy olcsó darab a H96 Mini, ezért mind h264 és h265, vagy más néven a HEVC 4K kódolást folyamatosan, akadások nélkül vitte, így a Gearbest sem lódított a terméklapján, valóban UltraHD képes, és a manapság fellelhető általános formátumokkal, kódolásokkal szépen megbirkózott. Míg ha valaki extra magas igényekkel, felső kategóriás média szobát akar magának, akkor úgyse ezeknél a termékeknél fog kotorászni.

1512703481889023.jpg

Teljesítménye nem az élvonalba tartozó, 4 magos processzorral (Amlogic T962E) és 2 GB DDR3-as RAM-mal gazdálkodik, ennek megfelelően nem is próbáltam a játékokat ráerőltetni, inkább maradtam a média képességek kiaknázásánál, általában úgyis ez a tipikus felhasználás. Van valami humbuk a rendszerben, a Raspberry Pi-n futó LibreElec média  központomhoz képest egy hajszálnyit kevésbé éles a kép ugyanazon a tv készüléken tesztelve. Szerintem a HDR vagy a 4K fel-le konverzióból származik ez a minőségbeli romlás, nem zavaró ha nem tudsz róla, hogy még élesebb is lehetne, az én esetemben viszont azonnal éreztem, hogy valami nem stimmel. Így nem árt, ha van lehetőség más boxokkal való összehasonlításra, ebben segíthet a szintetikus teszteken nyújtott teljesítménye.

Az androidnál a nem szokásos beállítások elérésére a távirányítóról is van lehetőség, oldalról belibbenő menüsávban átszabható a képfrissítési frekvencia, HDR átalakítás, vagy hogy épp milyen kódolásban továbbítsa a hangjelet a hangkimeneteire. Az eszköz támogatja a CEC-et, így elviekben a tv vezérlőjével is irányítható, az én megjelenítőmből kimaradt ez a funkció, szóval ezt nem teszteltem. Elég ügyefogyott a virtuális egérrel a böngészés, de itt is adott, akár a megszokott Chrome-ban.

Már korábban volt róla szó, sajnos a vezeték nélküli internet kapcsolata gyenge, nem kell extrém magas felbontású filmeket nézni ahhoz, hogy megismerkedhess a töltő ikonnal, komoly fekete pont a gyártónak emiatt.

screenshot_20180202-173742-1024x576.png

Nem hogy az AC szabvány határait nem feszegeti, de még G szabvány se lenne kevés ehhez a sebességhez, amit nyújt. Így simán lehet belőle probléma, nem kiépített UTP hálózat esetén mehet a szükségkábel a fal mellett ormótlankodva.

Összegzés

Egy korrektül összerakott, és optimalizált tv okosító dobozzal volt dolgom, nem éreztem rajta lassúságot, a filmekkel is könnyen megbirkózott, és a plusz képbemenet miatt azoknak se kell lemondania az okos tv adta élményékről, akiknek már a szolgáltató ,,média box"-a lefoglalja az utolsó HDMI bementet a televízión. Ha mégsincs szükség a plusz bemeneti portra, akkor pedig hasonló árkategóriában, vagy kuponnal akár olcsóbban is lehet erősebb hardverrel szerelt média centereket választani, mint például a H96 Pro TV box.

Az Alfawise H96 Mini már megvásárolható Eu Express szállítással is, így elkerülhetőek a termék 15 ezer forintos árán felüli plusz költségek.

Gearbest - 15.000 Ft