Loskii DC-001 digitális ébresztőóra – Téves időjós

419cfd7f-5b27-46a0-84e5-e59409e32e85.jpgA Loskii DC-001 digitális ébresztőóra érdekes darab, színes a kijelzője, mutatja az időjárást, a páratartalmat, a hőmérsékletet, ha megbökjük, bekapcsolja LED paneljét és még ébreszt is. 1.800 forintért ez elég korrekt csomag, a használata pedig pofonegyszerű, és diszkrét kinézete miatt könnyedén beilleszthetjük lakásunk dekorációjába, ráadásul még ajándék is jár hozzá.

Banggood - 1.800 Ft

 

A Loskii DC-001 kicsomagolása

Semmi komolyra nem kell gondolnunk egy 1.800 forintos, digitális éjjelióra kapcsán, a szög egyszerű dobozon a termék rajza és a modellszáma található. Tipikusan az ilyen csomagolásokat szoktuk nagy vehemenciával letépni, és elsüllyeszteni a szemetes kosárban.

img_0382.jpg

Ami benne van, az sem mellbevágó, a Loskii DC-001-et – ami az előlapon valamiért Modell 2159T néven került feltüntetésre – és egy leírást találunk belül, ha ilyen könnyű lenne megtippelni a lottó nyerőszámait, bizonyára már multimilliárdos lennék.

img_0383.jpg

A termék fogásra pont olyan, mint amilyennek elképzelünk egy ilyen árú terméket, egyszerű, de tartós anyaghasználat jellemzi, a gombjai lötyögősek, de például a kijelző színes, ami azért nem szokványos ennyiért. A tipográfia elég egyszerű, ahogyan az ábrák is, látszik, hogy nem egy dizájnpápát szerződtetek a készülék elkészítéséhez. Vicces hiba, hogy a napocskát és a mosolygós fejet nem sikerült egy téglalap alakú folyadékkristályos részre tenni, jobb oldalon véletlenszerűen eldeformálódott.

A betekintési szöget simán nevezhetjük borzalmasnak, ahogy az a fenti képekből is látszik. Igaz, a rendeltetésszerű használat is az, ha szemből nézzük a Loskii DC-001-et, de azért ezt nem nevezném minőségi LCD panelnek. A jelzésekre visszakanyarodva, a mosolygós arc jelentésére nem jöttem rá, olyan, mint Mackey bácsi a South Parkban: nyomatékosítja, hogy ha süt a nap, akkor örülni kell, értem? Aztán a leírásban megtaláltam a megoldást, az ember komfort zónáját jelzi a fejecske, ami különböző paraméterek alapján – hőmérséklet és páratartalom – állapít meg a készülék.

ff13d90d-b886-4c10-b1f3-59bc29f0c6c7.jpg

A tápellátásról két AAA méretű elem gondoskodik, amit hátulról applikálhatunk a készülékbe. Itt találhatóak a hangszórók is, amik méretüket meghazudtolóan hangosan tudnak ordítani, ha például ébresztést állítunk be. De az is lehet, hogy egy sötét, csendes szobában minden nagyon zajosnak hallatszik, főleg ha fel kell rá kelnünk.

 

Tesztüzem

Ahogy már említettem, a gombok eléggé lötyögősek, nem egy nagy élmény őket nyomkodni, de nem csak ez határozza meg a használhatóságukat. Minden funkció működik, nagyjából úgy, ahogy az a kézikönyvben is le van írva, természetesen angolul. Viszont a funkciók száma meglehetősen véges, tehát nem kell amiatt aggódnunk, hogy esetleg elveszünk közöttük.

img_0384.jpg

Jobbról balra 5 gombot vonultat fel a Loskii DC-001, a legszélső a kijelző automatikus világítását kapcsolja ki vagy be. Ez egyébként egy remek funkció, ha megbökjük vagy egyéb rezgést érzékel, kigyújtja a LED panelt, amit a legfelső hosszúkás felülettel is kiválthatunk, ami egyben a szundi gomb is. Jobbról a második a működés óta érzékelt minimális és maximális hőmérsékletet és páratartalmat írja ki a képernyőre.

fa594056-bc83-406c-91e7-0e4887bcfd1d.jpg

A harmadik gomb a Celsius és a Fahrenheit fok közötti váltogatást teszi lehetővé, ebből gyaníthatóan az elsőt fogjuk használni. Ez egyben a le gomb szerepét is betölti, ami a menüben való navigálásnál lesz fontos. A negyedik gomb rövid nyomásra ki- és bekapcsolja az ébresztés funkciót, hosszú nyomásra pedig vált a 12 és 24 órás kijelzés között.

de27ac74-7a24-49c3-83f2-f0ef5586633e.jpg

Az utolsó gomb a „mode”, ami az idő, a dátum és az ébresztés kijelzése között váltogat körkörösen, hosszabb nyomásra pedig a beállító menübe lép, ahol a negyedik és a harmadik gomb nyomogatása valósítja meg a fel-le lépkedést a számok között. A kijelző bal oldalát egy ikonmenü tölti be, ahol a különböző időjárásra, komfort érzetre vonatkozó adatokat, illetve a hét napjait láthatjuk.

3da911a8-1abb-468f-8056-035a942d5cbb.jpg

Érdekes módon az időjárásra vonatkozó tippjei egészen jók, amit nem tudom, miből talál ki, talán van benne egy légnyomás szenzor? Persze amikor napos időt tippelt, akkor azért felhős-napos volt, de ez így sem rossz. A komfortérzet jelző szerintem egy elég fölösleges dolog, a hét napjai mellett található esőcseppek meg mintha a páratartalom emelkedésétől jelennének meg, de valós jelentésükre nem jöttem rá.

f978dfa6-ab30-45a0-87e3-76ce414ea0a1.jpg

Bár ez egy teljesen átlagos órának néz ki – és tulajdonképpen az is – egy dolgot nagyon szerettem benne, az érintésre vagy a rezgésre feléledést. Nekem bejött az, hogy elég volt a szekrényhez hozzáérnem, máris láttam mindent a kijelzőn, amikor pedig nem kell, nem olvasztja ki az ember szemeit.

f4e8f2dd-4498-45d1-a53a-0067cf70b80c.jpg

Vicces, tipikus kínais dolog, hogy most adnak hozzá ajándék, falra felrakható matricát is, amin ugró macskák vannak, 3 dollár értékben. Ha ezt levonom a 8-ból, akkor az óra tényleges ára 5 dollár, ami 1.300 forintot jelent, vagyis az látható, hogy nincs a gyártási költség az egekben.

 

Összegzés

A Loskii DC-001 óra tökéletesen működött, leszámítva, az időjárásra vonatkozó tippjeit, ami néha jó volt, néha pedig nem. Semmilyen más hibát nem találtam, ha csak nem azt, hogy a kinézete nem arclerobbantó tökéletességgel lett kimunkálva, pedig mostanában nagyon divatosak a dizájn lámpák. Ellenben a rezgésre bekapcsolás funkció nagyon tetszett, szóval aki „csak” egy digitális éjjeli lámpát szeretne, az nagyot nem fog csalódni a termékben.

Banggood - 1.800 Ft