BlitzWolf BW-S10 töltőfej teszt - Küszöbön a jövő technológiája

1511265382_17-696x428.jpg 

Az általunk is tesztelt BlitzWolf töltőkből már Dunát lehet rekeszteni, mégis mindig újabb hiánypótló darabot sikerül bemutatnia a kínai gyártónak. A BW-S10 egy igazi forradalmi darab, ami a jövő technológiáját hozza el az otthonunkba.

A doboz megegyezik a korábban megismert BW töltőkével, ahogy a beltartalom is: 18 hónapos gari papír, többnyelvű használati utasítás, és maga a töltőfej. A kinézet, az anyaghasználat és az összeszerelési minőség szintén ismerős, a szokásos magas minőséggel találkozunk most is. Ránézésre azt mondom, hogy a BW-S6 terveit alakították át egy kicsit. Nincs ezzel semmi baj, ami jó, azon kár változtatni. A méretei kedvezőek, tömege komoly, látszik, hogy van benne anyag. USB portból ezúttal csak egyet kapunk, az is Type-C, és rejtélyes PD felirat díszeleg felette.

 

Ebből már sejthető, hogy valami különlegességgel van dolgunk. A Type-C a legújabb USB szabvány, aminek nem titkolt célja, hogy leváltsa a hosszú évek óta a piacot uraló USB A portokat. Az újgenerációs csatlakozó egyre elterjedtebb, már számos telefonon, tableten és notebookon megtaláljuk. A Type-C azért jobb, mint a korábbi USB szabványok, mert nagyobb teljesítményt képes továbbítani, gyorsabb vele az adatátvitel, használható video- és hangkimenetként (azaz kiváltja a jack és HDMI csatlakozókat), és mindegy, hogy milyen irányban dugjuk be a csatlakozóba. Hétköznapi használatban talán ez utóbbi a legnagyobb előnye, végre nincs a szokásos “bedugom, nem jó, fordít, nem jó, megint fordít, na így mégis jó” szenvedésnek.

1511265265_17.jpg

A titokzatos PD felirat pedig az USB Power Delivery rövidítése, ami szintén egy új szabvány, és egyik célja, hogy kiváltsa a hagyományos tápegységeket. A technológia lényege, hogy Type-C csatlakozón akár 100 W teljesítményt is képes továbbítani, tehát laptopot, TV-t, monitort és egyéb, most saját tápegységgel rendelkező eszközt képes megtápolni univerzális módon. Más oldalról nézve ez egy open source gyorstöltési szabvány is, amit bárki ingyenesen implementálhat, így nagy valószínűséggel egyre több eszközben fogjuk látni, miközben visszaszorulhatnak a mostani, sokszor gyártónként eltérő megoldások (QC, Dash charge, Adaptive Fast Charge, Pump Express stb.).

A PD tehát egy univerzális teljesítményátviteli technológia, ami szinte bármilyen eszközt képes árammal ellátni Type-C-n keresztül, így vége lehet a gyártónként egyedi tápcsatlakozóknak, szabványoknak és drága kiegészítőknek, egységesülhet végre a piac. Ugyanazzal a töltővel tudjuk majd tölteni a telefont, a laptopot vagy tápolni a TV-t, mindegyik a megfelelő teljesítményt fogja megkapni.

Ehhez természetesen kommunikálniuk kell egymással az eszközöknek, hogy tudja a töltő, hogy mekkora áramot adhat a rádugott kütyünek. Így értelemszerűen csak a PD kompatibilis eszközök között működik a dolog, nem PD képes kütyüvel az alap USB töltési szabványokon üzemel. Másik különlegessége, hogy a töltött eszköz is lehet töltő, azaz mindkét irányban működik az átvitel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. a telefonunk lehet power bank, és működtethet pl. külső winchestert. Egyelőre csak nagyon kevés eszköz tudja ezt a technológiát (Xiaomi Mi6, Letv Le Max 2, Macbook 2017, Google Pixel stb.), de a BW-nek máris megvan a megoldása a szűk piac számára.

p1970099.jpg

Annak ellenére, hogy a PD valamilyen szinten kiváltja a QC-t (Qualcomm Quick Charge), mégis QC 3.0 képes is a BW-S10. Ez jó dolog, hiszen így nem csak azzal a markényi PD-s eszközzel tudjuk használni, hanem például én is tudom gyorstölteni vele a Mi5-öt. A töltő maximum 30 W kiadására képes, de ezt akár 20 V-on is megteszi. Ezzel még TV-t nem fogunk üzemeltetni, de a jelenleg piacon lévő PD eszközöknek bőven elég. Megkapta a BlitzWolf saját Power 3S technológiáját is, ami egyrészt a védelmi áramköröket takarja (túlmelegedés, túláram, túlfeszültség, rövidzár), másrészt felel azért, hogy a rádugott, nem PD vagy QC kompatibilis eszköz is az optimális kimenetet kapja meg.

p1970136.jpg

Magyarul, ha szeretnél befektetni a jövőbe, de addig is használnád a portékát, a BW-S10 jó választás, mert a mezei e-book olvasótól kezdve a QC képes telefonon át a legújabb Macbookig mindent képes a legmegfelelőbb módon tölteni. Persze a megfelelő kábellel, mivel ugye csak egy Type-C csatalakozót találunk rajta. Én a BlitzWolf saját Type-C - Type-C kábelével használom, ami a megszokott remek minőséget és dizájnt hozza, és garantáltan ki tudom vele aknázni a töltő képességeit. Ha valaki micro USB-s eszközt töltene, szintén talál megoldást a BW kínálatában.

A szokásos méréseknek is alávetettem, és bár nem sikerült 30 W-ot kérnem tőle (nem tudtam 12 V felett használni az USB-s mérőeszközzel), azért megizzasztottam kicsit. Kiderült, hogy a védelem megint szépen teszi a dolgát, túláram esetén lekapcsolja a kimenetet vagy korlátozza a maximum értékre, hiába kérünk tőle többet. Több mint fél órán keresztül terheltem 25 W-on, panasz nélkül tűrte, nyílegyenes kimeneti görbével, komolyabb melegedés nélkül. Ez és a korábbi BlitzWolfos tapasztalatok alapján biztos vagyok benne, hogy 30 W-ot is zokszó nélkül stabilan kiad. Sajnos PD-s eszközzel nem tudtam kipróbálni, de a telefonommal szépen működött a QC 3.0 is.


A BW-S10 egy igazi jövőbe mutató eszköz. Mire széleskörűen elterjed a PD, ő már régen készen áll. Addig is, ha nincs PD-s eszközünk, a 30 W-os kimeneti teljesítményt QC 3.0-s, vagy a Power 3S-nek hála bármilyen USB-s eszközzel kihasználhatjuk. Dizájnban és összeszerelésben a szokásos BlitzWolf minőséget kapjuk, ahogy teljesítményben és megbízhatóságban is. Akinek van újgenerációs eszköze, vagy szeretne már most befektetni a jövőbe, remek választás a BW-S10 a maga 3.500 forintos árával, amire természetesen nem rakódik áfa sem. Ha pedig maradnánk a megszokott USB-nél, de kell a BlitzWolf minőség, ajánlom a BW-S2, BW-S6 vagy BW-S9 fedőnevű eszközöket.

 Itt megvásárolható >>