NEO Coolcam iDoorbell – A portás mindig kétszer csenget

img_2307-696x458.jpgAz én házam, az én váram. Egy közmondás, amire mindenki helyeslően bólogat. Itt vagyunk otthon, ahol minden személyes, ahová nem szívesen engedünk be idegeneket. Honnan tudjuk meg, hogy mikor ki állt meg a lakásajtónk előtt? Elektromos portásunk, az okosan leselkedő NEO Coolcam iDoorbell wifis csengő majd segít.

Mindig is érdekelt, hogy ki nem mer bekopogni és ki rugdossa meg az ajtót, ha nem nyitjuk ki. Ki lopta el az ajtódíszt szenteste? A postás kihozta a csomagot, vagy csak megint bedobta az értesítőt? Ezért is örültem meg az okoscsengőnek. Ráadásul a kanapéról is beszélhetek azzal, aki bebocsájtást kér. Ennél szürreálisabb, hogy akár a munkahelyről is válaszolhatunk a csengetésre. De kezdjük a történet elejéről.

A doboz szép, követi a mai trendet. Nem érezzük olcsónak vagy igénytelennek. Találunk benne egy korrekt angol nyelvű összeszerelési útmutatót, az ajtócsengőt, a hozzávaló hálózati adaptert, egy kis hangszórót és felszereléshez szükséges csavarokat, tipliket, kétoldalú ragasztókorongot. Elsőre ijesztőnek tűnik, hogy az adapter és a csengő vezetéke is csupasz kábelben végződik, de ha belegondolunk, egyértelmű, hogy így a legkönnyebb befűzni a készülék kábelét. Aztán jöhet a magyar ember csodaszere, a szigszalag. Pirosat a piroshoz, kéket a kékhez. Nem ördöngösség.

A csengetés hangját egy kis hangszórón fogjuk hallani, amit oda rakunk a lakásba, ahova csak akarjuk. Körülbelül, a falaktól függően 30-50 méter távolságra rakhatjuk az anyaeszköztől. Elemet is kapunk hozzá, és ahhoz, hogy működésbe lépjen, csak a kis műanyagfület kell kirántanunk az elem mellől. Az ijedősebbek azért ezt az egy folyamatot bízzák egy szívproblémákkal nem küzdő családtagra. Mutatom videón, hogy milyen a startup hang.

Nem értem mit akart a költő kifejezni a tengeralattjárók "támadás alatt" jelzésével. Utána – tapasztalatom szerint – soha többé nem hallható ez a riasztás, mert a csengetésre aktiválódó hang egy teljesen normális – a videó végén is hallható –, kedves bimm-bamm lesz.

Egy kicsit agyaltam, hogy hova is lenne érdemes felrakni, hiszen a csengő általában az ajtó melletti falon szokott lenni, a kukucskáló meg ugye az ajtón. A kukucskáló mellett döntöttem. Oda sokkal egyszerűbb felszerelni, csak kicsavarja az ember a régi kémlelőoptikát, a keletkező lukon átvezeti a kábelt és valamilyen módszerrel rögzíti a lyuk előtt az új okoscsengőt. A kamera képe is így mutat többet a vendégről, hiszen általában az ajtó elé állunk, nem a csengő elé. Nagyobb bumszli lesz, mint a régi kis kukucskáló, de nem vészes. Kedves fekete-fehér pogi fogadja majd a csengetőket. 

img_2310.jpgBent az ajtó felett vannak a hálózati eszközeim, így az áramellátás adott volt. Majd a kábelt kell szépen eltüntetnem, mert a párom naponta többször kap sikítófrászt az ajtó közepéből kilógó vezetéktől, mintha az eddigi analóg szemet egy terminátor szeme váltotta volna. Ráadásul, milyen igaza van.
A kis csengőhangszórót hozzáadtam az appban (ez azért jó, mert több hangszórót is hozzáadhatsz a rendszerhez, ha a palotád két vége nincs hallótávolságban), nálam a folyosóra került, mert ott zavar legkevésbé, bár tulajdonképp az első riasztósüvöltés után már egész kedves a hangja. Hiányolok róla egy kikapcsológombot, mert mi van, ha alszik a picur és csak rezgőriasztásra van szükségem? Így most lekapom a falról és egy perc alatt kikapom belőle az elemet, ami nem sok, de a kapcsoló egyszerűbb lenne. A másik megoldás, hogy az appban leválasztom a hangszóró eszközt, ami megint nem egymozdulatos ki-be kapcsolást jelent.
Az előbb említett appot a dobozon található QR kóddal lehet letölteni, mind Android, mind iOS platformra. Egész korrekt, egyszerű a design, nagyjából ilyet várok egy biztonsági eszköz mellé. Hozzáadhatjuk a kiegészítőket, találunk pár egyszerű beállítási lehetőséget, megnézhetjük a beépített 8GB-os TF kártyára rögzített felvételeket.

A TF kártya megoldás nagyon érdekes. Egyrészt nincs a telefon appban lehetőség a videók lementésére, másrészt a "beépített" szóval egyáltalán nem túlzott a gyártó. A kártyát egy a dobozban található aranyos kis csavarhúzóval lehet elérni, 8 csavar kicsavarásával, az alaplap kiszedése után és a jótállást védő matrica felsértésével. Egyenként nem lehet törölni felvételeket, csak a kártya formázására van lehetőség. Ha elfogy a szabad hely, akkor mindig a legrégebbi felvétel törlésével szabadít fel helyet az újnak. Ennek érdekében a videofájlokat azonos darabokra szabdalja szét.

Jöjjön a próba. Ahogy a videó mutatja, rövid boot után egy start trillával jelzi az eszköz, hogy készen áll, aztán már csak dolgozik serényen. A vendég a csengőgombra nyomva – egy számomra fura, de tulajdonképp logikus – telefonhívás hangot hall, egészen addig, amíg mi "fel nem vesszük" a másik oldalon.

Onnantól kétoldalú hang és egyoldalú kép kommunikáció kezdődik. A mi oldalunkon természetesen tilthatjuk mikrofont. Az órára megkapott értesítést nem az app intézi, de nekem jól jött, mivel épp azzal a telefonnal készítettem a videót, mint amire az infók jöttek.

Szól csengetéskor, de figyeli az ajtó előtti sertepertét is és arról is szól nekünk, valamint videót is rögzít róla. Nem kell félnünk, hogy a szomszéd bevásárlás utáni hazajövetelét mindig megosztja velünk, mert csak akkor kapunk üzenetet, ha valaki legalább 5 másodpercig az ajtónk előtt vár.

Egy 120 fokos látószöggel és 720p felbontással rendelkező kamera segít minket a tisztánlátásban. A felbontást csökkenthetjük, ha valamiért lassabb a adatfolyam. Nincs éjszakai kameranézet, tehát sötét kapuhoz nem ajánlom, de átlagos fénynél már elég jól teljesít.

IP55 védettséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kültéri használatra is ajánlják. Por és kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból. A WiFi 802.11 a/b/g/n szabványokat ismeri 50 méter távolságig, tehát egy átlagos lakásban nem lesz gond.

Nem tudom, hogy ez jó vagy rossz hír, de a Neo Coolcam iDoorbell is kimegy felhőbe, hogy akkor is kapjunk értesítést és persze videoképet, ha nem vagyunk otthon. Na ez egy nagyon furcsa élmény. Jön a postás, egyszer csenget, én felveszem 20 kilométerre tőle és megbeszélem vele, hogy várom holnap 11 előtt, mert most nem vagyok itthon. Ha idegen csenget, akkor is megosszam vele a tényt, hogy tulajdonképpen senki nincs a lakásban? Vagy csak annyit mondjak, hogy most nem tudok ajtót nyitni, jöjjön vissza később?

A Neo Coolcam iDoorbell megéri az árát. Nem a riasztók és lakáskommunikátorok királykategóriájában indul, de a kicsengetett pénzösszeg is messze elmarad a nagyokétól. Kellemes design, egyszerű, de használható app, elegendő tudás a napi használathoz. Egy biztonsági kamera és egy portaszolgálat szerelemgyereke.

Plusz öröm, hogy a "GBneo" kóddal az amúgy 26.000 forintos árat egész extrém módon 17.700 forintig levihetjük 18 darab erejéig. Ezt fejeli meg az ingyenes EU Express szállítás, így az áfát is legálisan elkerüljük.

Itt megvásárolható >>