Xiaomi Night Light teszt – A filléres fényhozó

xiaomi-mijia-smart-night-light-white-20170819100456423-696x427.jpgMindenkinek kell egy éjszakai barát, hogy ne essen hasra a gyerek játékaiban, ne verje le a vizespoharat és félálomban is biztonságban visszataláljon az ágyához. Van, aki ezt egy zseblámpával oldja meg, van, akit a Hold segít az éjjeli botorkálásban, én pedig egy ideje csak okoskütyükben tudok gondolkodni. Vannak drága, mozgásérzékelős, lámpafelkapcsolós okoscuccok erre a problémára, de van amikor elég egy olcsóbb és egyszerűbb megoldás is. Aztán megláttam a Gearbesten a Xiaomi Night Light lámpáját és megvilágosodtam. Semmi szükség ezt is bevonni okosotthon rendszerembe. Valójában csak annyi az elvárásom, hogy ha éjnek évadján megjelenek a konyhában, adjon némi támpontot a túléléshez. Aztán felejtsük el egymást.

Itt megvásárolható >>

 

img_1621.jpg

A szép fehér dobozon a feltörekvő Xiaomi Mijia megszokott “cicafeje” fogadott. A készülékben se csalódtam: szép, elegáns köralakú izé. Persze angol használati útmutató ehhez se jött, így egy szép képregényt kapunk az eszközünk mellé, de tulajdonképpen nem bonyolult. Kívülről csak egy nyit-zár ikont találsz rajta, ami az elemtartóhoz enged bebocsájtást. Itt volt egy kis erőlködés első alkalommal, de utána már szépen kinyílt, ha szükség volt rá. Ezután belerakod a mellé csomagolt elemeket és kész. „Ki/be” gomb nincs és amit az ember elsőre annak vélne, az egy kétállású fényerőkapcsoló. Más állítási lehetőséget ne keress. Ha világos van, alszik, ha eljő’ a szürkület, feléled, és minden mozgásra fénnyel válaszol.

Kerestem egy helyet a Xiaomi Night Light részére a konyhában, ahol nem zavar és jó eséllyel nem fog elégni vagy elázni. A hároméves lányom a kicsomagolás első percétől jóbarátjának tekintette “fényecskét”. Elmeséltem neki, hogy fényecske éjszakai műszakban dolgozik nálunk, addig alszik, így a gyerekaltatás előtti rituálé része lett kirohanni a konyhába, és örülni a fellobbanó fénynek.

A fényerőt a kisebb 0,7Lm és az erősebb 3,8 Lm mód közül választhatjuk ki. Még a kisebb is elég arra, hogy ne ébresszünk fel otthon senki mást, de mindent megtaláljunk a konyhában vagy a gardróbszekrényben. Ha a magasabb fényerőt választjuk, – a gyártó szerint – akkor is elég 6 hónapra a három ceruzaelem, amit a mindössze 0,25 mW-nyi készenléti fogyasztás garantálhat számunkra. A kisebb fényerőnél akár 12 hónapig is elleszünk elemcsere nélkül.

img_7480.jpgMinden este jól teljesített. Az elhelyezésnél kicsit féltem, hogy a konyhaablak előtt randalírozó fecskék felizgatják majd a Night Light mozgásérzékelőjét, de vagy elég okos, vagy elég vaksi ahhoz a kis infravörös szenzor, hogy az ablakon kívül ne keressen mozgást. A 120 fokos érzékelési szög minket mindig meglát, és ez a lényeg. Ha felébred, 15 másodpercig világit, de amíg sertepertélsz előtte, addig nem alszik el.  A fénye nem zavaró, nem égeti ki a retinád, hangulatos fénnyel örvendeztet meg, minden bekapcsolódáskor. A pontos színhőmérsékletre nem találtam adatot, de nagyjából a hold sárgás-melegfehér színárnyalatát utánozza.

A kellemes külső és minőségi elektronika mellé az ár is a “teljesen elfogadható” zónában marad, hiszen 3.000 forint körül megkaphatjuk, ingyen postával, amire természetesen áfát sem kell fizetni. Miután megtaláltuk neki a megfelelő helyet, már el is felejthetjük, tenni fogja a dolgát. Csak az fog feltűnni, amikor lemerül. Éjszakai pohár– és lábtörésveszély lenullázva.

Itt megvásárolható >>