Nyitófuratos kések összehasonlító tesztje

Ganzo F729, G734 és Brother 1605G

img_20170713_131238.jpg

Az egyszerű, de nagyszerű szólás igazságtartalmát szemléletesen illusztrálják a nyitófuratos kések. Az egyre népszerűbbé váló egykezes bicskáknál az egyik leglényegesebb kérdés a kényelmes, gyors és biztonságos nyitás. A hagyományos magyar bicskák szinte kivétel nélkül kétkezesek, és ugyanaz a rugó felel az eszköz nyitva, illetve zárva tartásáért. Mivel az angol nyelvterületen sem ismeretlenek az effajta vágóeszközök, nevet is adtak nekik: ezek a slipjoint folderek. Szalonnázáshoz például felesleges ragaszkodni az egykezes nyitáshoz. Ilyenkor az ember kényelmesen elhelyezkedik és kanyarít egyet egy szép darab, remegős tokaszalonnából – fokhagymával abálva, jó paprikásan. Idő és hely is bőven van, hogy mindkét mancsunkat mozgósítsuk a művelethez.

Egy taktikai szituációban vagy egyszerűen cipekedés közben nem mindig van idő vagy még egy kéz a cél eléréséhez – itt mindenki fantáziájára bízom, hogy egy ogre felszeletelését vagy egy kötözőzsinór átvágását vizualizálja.

Nos – maradva a színesebb példánál – egy éhes, másnapos és Fiona hiányától ingerült Shrek nem várja meg míg komótosan elővesszük, kinyitjuk és neki szegezzük a csodafegyvert, hanem egy laza csuklómozdulattal kitépi a gerincünket. Az egykezesek ebben az esetben hatékony segítőtársaink lehetnek. Kell azonban valami, aminek nekitámasztva hüvelyujjunkat, kicsattinthatjuk a pengét. A megoldás egy nyitópöcök, szemölcs vagy diszk elhelyezése volt.  A Spyderco nevű igen népszerű amerikai gyártó viszont csavart egyet a dolgon, és egy nyitó furatot helyezett el a penge felső harmadában, amibe kényelmesen belepasszol a hülyekünk begye - és voila, nyitva is a kés.

Könnyű elképzelni, hogy mennyivel egyszerűbb gyártani egy ilyen darabot, mint furkálni meg illesztgetni egy pöcköt. Akit a penge szerkezeti gyengülése aggasztana, azt valószínűleg pár millió Spyder rajongó képes lesz megnyugtatni.

A faék egyszerűségű találmány természetesen lelkes követőkre talált például a kínaiakban. A továbbiakban két nyitófuratos Ganzo, az F729 Firebird és a G734 CA , valamint egy hasonló elven működő Brother márkájú kés, a 1605G segítségével győződünk meg róla, hogyan sikerült a feladványt megoldani.

Aki bukik a meglepetésekre, ne erre kereskedjen. A nagyobbik gyártó egyen fekete fiókos rendszerű és változatlan beltartalmú – selyemtasak, szilikagél, buborékfólia –  csomagot küldött. Azért finomkodok, bár nehezen megy, mert több olvasó póriasnak ítélte a pukistasak kifejezést. A Brother még egyszerűbb megoldást választott. Ügyesen hajtogatott kartondoboz, kevés felirat, logó, pukistasak, oszt annyi. Ezen én nem sértődöm meg, az biztos. A dobozt nagy eséllyel kidobom, a bicskát meg legfeljebb száműzöm, és alantas munkákra fogom be, ha nagyon silány.

A hasonló megjelenés, nyitó mechanizmus és pengeanyag  - 440C -  ellenére több különbség van a három vágószerszám között.

A penge alakja szerint az F729 jelű modell a Spyderco Paramilitary-ra hasonlít, ami a pókok között a kifejezetten nagyra tartott darabok közé tartozik. Nem véletlenül hívják mindenféle gonosz bloggerek a szegény ember Parájának.

A G734 a Strechre hajaz, a Brother versenyzője meg a 2008 utáni Police-t tekintheti elődjének. A nyél anyaga a Strech klónnál és a Brothernél ugyanaz – G10 – csak az egyik digi kamo, tehát digitális - kockás - terepszínű, a másik fekete. A Para klón carbon fiber fedésű csinos fekete markolattal büszkélkedhet.

A zárszerkezet mindhárom darabnál különbözik. A Ganzo által kedvelt axis lock, liner lock, és bátyuséknál mid lockra keresztelt back lock. A rossz hír az, hogy meg kellett szoknom három különféle zár használatát, a jó pedig, hogy semmilyen gyakorlati hátránnyal nem jár egyik sem.Amennyiben a bicskákat rendeltetésszerűen használjuk, például zombiírtás helyett vágásra, hosszú időre hű társunk lesz bármelyik. A választás elég nehéz, inkább a külsőre vagy a zárakra vonatkozó egyéni preferenciák döntenek.

Talán a Firebird a CF markolat miatt a legszebb. A Brother viszonylagos ismeretlensége ellenére, talán a leggondosabban összeszerelt. A kamo nyelű Strech klónt a pengeforma és a borotva gyári él teszi vonzóvá. A pszeudo Strech és a Brother is kapható több színű markolattal, sőt az utóbbi fogazott pengével is. A recés él nehezen élezhető és eddig sok gyakorlati hasznát nem láttam, tehát nem ajánlom.

Mielőtt rátérnék az árakra, a felső képet elrettentésül teszem közzé. Így NEM fogunk kést! Van olyan szituáció amikor az úgynevezett reverse fogást alkalmazzuk, de semmiképpen nem így, mert balesetveszélyes. A kés éle mindig a testünkkel ellenkező oldalon legyen, ellenkező estben vagy az alkarunk sérül meg, vagy nemes egyszerűséggel felvágjuk a saját hasunkat. Ez utóbbira azonban nem kínai, hanem sokkal drágább japán terméket szoktak hagyományosan használni.

A legolcsóbb az F729-es Ganzo: 15,23 USD. A kamo nyelű G734 CA 18,27 USD, azonban a "ganzo1" kuponkód 13,59 USD-re, azaz 3700 forintra viszi le az (összes változata, nem csak a kamo nyelű) árát, amiért nagyon-nagyon megéri. A Brother 18,29 USD, de az "OUT12OFF" kuponkóddal 12% kedvezményt kapunk rá, így már csak 4400 forint. Összefoglalva ilyen árakon nagyon megérik és manapság még postaköltség sem rakódik rájuk.  Hab a tortán, hogy ha a Gearbestnél vesszük, a fránya ÁFÁ-t is megússzuk.

A nyitófuratos kések barátai a bőség zavarával küzdhetnek. Nehéz a választás. Aki hozzám hasonlóan nem tud dönteni, nyugodtan vegye meg mind a hármat. Egyiket sem bánja meg.

Ganzo F729

Ganzo G734

Brother 1605G

Teljes késarzenál >>