Xiaomi Redmi Note 4 Global okostelefon teszt

1487758266720677-696x387.jpg

A Redmi Note sorozat eddig is remek ár-érték arányáról és kiemelkedő üzemidejéről volt híres, nincs ez másképp most sem, nem csalódtam az új Redmi Note 4-ben.

Egy kicsit változtattak a megszokott csomagoláson, a telefon renderképe helyett csak egy halvány négyes szám utal a beltartalomra. Ha így folytatják, a végén csak egy fehér doboz marad.

A tartalmára viszont egy szavam sem lehet, a telefon mellé töltőfejet, micro USB kábelt, SIM tűt és angol nyelvet is tartalmazó gyorstalpalót kapunk.

A készülék - főleg így feketében - iszonyatosan elegáns, igazi üzletember telefon, hátulról simán összekeverhetnénk a HTC One széria egyik tagjával. Kapható még szürke és arany színben is, utóbbi a hölgyek kezében mutat jól. Az összeszerelés hibátlan, nagyon egyben van a masina. Egész komoly tömege is van (171 gramm), így inkább masszív, mint karcsú hatást keltő készülékről beszélünk.

A unibody ház nagy része fémből készült, a felső és alsó műanyag elemeket határoló csík, illeve a dupla LED-es vakuval megtámogatott kamera és az ujjlenyomat olvasó körüli gyűrű szintén fényesre munkált fém. Jobb oldalon találhatók a hangerő és bekapcsoló gombok, amik mozdulatlanul ülnek a helyükön, nincs lötyögés, nagyon stabil érzetet adnak. Alul a micro USB csatlakozót találjuk 5-5 furat által közrefogva. Már nem dőlünk be ennek a dizájn trükknek, csak a jobb oldali rejt közülük hangszórót. Bal oldalon a SIM tálca olvad be nagyon ügyesen a keretbe, egy nano és egy micro SIM-et tehetünk bele, vagy utóbbit lecserélhetjük micro SD kártyára is, ha kevés lenne a belső tárhely. Felül a 3,5 mm-es jack, a másodlagos mikrofon és egy infra LED található. Utóbbi jellemzően a felső kategória extrája, meg is lepődtem rajta, mikor először láttam.

Az előlap nagy részét a kijelző foglalja el, felette a beszédhangszóró, másodlagos kamera, fény- és közelségérzékelő és RGB értesítési LED kombót láthatjuk, alatta pedig három darab érintésérzékeny gombot helyeztek el a tervezők.

A kijelző egy mondhatni szokásos 5,5 colos, Full HD felbontású IPS panel, ami 401 PPI képpontsűrűséget jelent, ez tökéletesen elég, hogy tűéles képet kapjunk. A kávák viszonylag keskenyek, a 2.5 D előlapi üveg is dob ezen az érzeten. A betekintési szögek jók, a színek szépek és nem invertálódnak. Egy kissé talán hűvösebb a kalibráció a szokásosnál, de ezen könnyen segíthetünk, ugyanis a színhőmérséklet és a kontraszt is testreszabható. A minimum fényerő nagyon el van találva, koromsötétben is lehet használni, nem égeti ki a szemünket, ellenben maximumon még napsütésben is egész jól látható.

A megfelelő teljesítményről a Qualcomm középkategóriás SoC-ja, a Snapdragon 625 gondoskodik. A chip nyolc processzormagot rejt, amik 2 GHz-en is pöröghetnek, a grafikus feladatokat az Adreno 506 végzi. Munkájukat 3 GB RAM és 32 GB háttértár segíti. Utóbbi bár elég sok, nem biztos, hogy mindenkinek elég, ezért hasznos a memóriakártyás bővíthetőség. Akár 128 gigás kártyát is betehetünk, így már biztosan el fogunk férni.

A szoftver a Xiaomi saját Android implementációja, a MIUI. Ebből is a magyarul is tudó, Android 6 alapokon nyugvó 8.2 (stabil) kiadás. Nem titok, hogy a szerkesztőségben mindannyian odavagyunk ezért a rendszerért, egyszerűen annyira logikus, kényelmes és szép felületet alkottak, hogy nem lehet nem szeretni. Hívhatjuk akár az Androidok iOS-ének is, ha van értelme ilyet mondani. A rendszeralkalmazások is le vannak cserélve, egy rakás plusz funkció és beállítás került bele az alap Androidhoz képest, a végletekig testreszabható és rendszeresen frissítik.

Ebből adódóan bugokkal, hibákkal nem is találkoztam a tesztidőszak alatt, minden pörgősen, azonnal és megbízhatóan működik, a multitasking is remekel. Nincsenek felesleges kínai appok, vannak viszont előre telepítve Google alkalmazások, köztük természetesen Play Áruház is. A Malwarebytes nem talált kémprogramot, tiszta rendszerrel érkezett a készülék. Sokan aggódnak emiatt, de megbízható webshopból rendelve nem lesz gond a vírusokkal. Ezeket nem a gyártók, hanem a trógerebb viszonteladók szokták felpakolni.

A szintetikus sebességteszteken korrekten helytállt, de a mindennapi használatban még pörgősebbnek érezni. Ez persze a szoftver érdeme is. A grafikus gyrsító elég erős, hogy elbánjon a hardverigényes 3D játékokkal is maximális minőségben, a Modern Combat 5, az Asphalt 8 és a DeadTrigger 2 is akadásmentesen, szépen futott. A giroszkópnak hála VR-ozni is remekül lehet a telefonnal.

A WiFi ac képes és ismeri az 5 GHz-es frekvenciát is, így abszolút naprakész, a Bluetooth chip is 4.2-es verziójú. A tesztidőszak alatt nem dobta el soha a jelet, stabil és jó volt a vételi erősség, a Bluetooth sem szívja az aksit. A Global változat ismeri a B20 (800 MHz) 4G frekvenciát is, így hazánkban is mindenhol ki tudjuk használni a sebességet, ahol van lefedettség. Ahogy korábban már említettem, még infrát is kapunk, egyedül az NFC maradt ki. A MIUI-ban találunk távirányító alkalmazást is, ami számos kategóriában szinte minden létező gyártó termékét ismeri, így bármit vezérelhetünk a telefonról.

A GPS-szel nagyon meg voltam elégedve, gyorsan megtalált mindig, kocsiban sem vesztette el a jelet, pedig volt, hogy nem "látott ki" a szévédőn. Tömegközlekedéssel és gyalog sem hagyott cserben, az iránytű is végig jól működött. Ezt támasztja alá a GPS Status is, egy átlagos telefonnál több műholdat lát.

Az ujjlenyomat olvasó a hátlapra került, pont jó helyre, hogy látatlanban is eltaláljuk. Nekem szinte mindig elsőre feloldott a készülék, amikor nem, akkor én voltam a béna, és nem jól raktam oda az ujjam.

A hátlapi kamera 13 megapixeles, autofókusszal és kéttónusú LED vakuval megtámogatva, az előlapon 5 MP-es darab csücsül, videózni maximum Full HD felbontással lehet. A kameraszoftver is a Xiaomi sajátja, aki látott már MIUI-s telefont, nem fog meglepődni rajta. Számos beállítási lehetőséget kapunk, vannak például szűrők, kézi mód, időzítő, hangvezérlés, vízmérték funkció, és még az automatikusan megállapított nemet és életkort is ráírja a szelfikre, ha szeretnénk.

A képek minősége közepes, jó fények mellett elég szép eredményt kapunk, kevés fényben gyorsan nő a zaj. A kép szélein felfedezhető torzítás és kromatikus aberráció is megfigyelhető. Villámgyors viszont a fókuszálás és a fénymérés, nagyon szépen mossa a hátteret makró fotóknál. Éjjel elég zajosak a felvételek, a vaku viszont erős, jól megvilágítja a témát, ha nincs túl messze. Láttunk már jobb kamerát is Xiaomi telefonban (lásd pl. a még mindig bajnok Mi5-öt), de mindent összevetve korrekt, amit nyújt.

A hangminősége fülessel baromi jó, nagyon dinamikusan és tisztán szól, egy szavam sem lehet. A sztereónak álcázott mono hangszóró meglepően hangos, alapvetően tisztán szól, de magas hangerőn azért már torzít, mélyeket nem érdemes keresni. A beszédhangszóró kicsit élesebb hangú, mint a megszokott, de teljesen jól működik. A mikrofonokra sem volt panasz, a zajszűrés is teszi a dolgát.

A legnagyobb erőssége a készüléknek az üzemidő. A beépített 4100 mAh-s teleppel, nem túlságosan nyúzva több, mint 4 napot kibírt. Volt olyan hétvége, amikor nem voltam otthon, és elfelejtettem töltőt vinni magammal, de meg sem fordult a fejemben, hogy ez hiba volt, simán visszaértem még 20%-os aksival. Amikor más telefont már rohanva teszek töltőre, a Note 4-et még bátran zsebrevágtam, és 5-6 óra múlva hazafelé még mindig tudtam hsználni. Ha nagyon gyepálom, akkor is kibír 1,5-2 napot, hihetetlen. Kijelzőidőből 12 órát mértem, ami szintén kiemelkedő az okostelefonok között.

A Redmi Note 4 az elődjéhez hasonlóan nagyon betalált. Remek a szoftver, bőven elég a hardver még a komoly 3D játékokhoz is. Nagyon elegáns és tökéletesen összeszerelt a készülékház, és brutális üzemidőt produkál a 4100 mAh-s aksinak köszönhetően. Van ac-s WiFi és infra is, ami jellemzően csak magasabb kategóriákban szokott előfordulni. Egyedül a kamerára nem tudok kiemelkedő jelzőket ráaggatni, de azért bőven vállalható a teljesítménye. Tekintve, hogy nettó 42.000 forintért árulják, nem kérdés, hogy simán megéri az árát. Ha valaki egy felsőkategóriás megoldásokat is megvillantó, megbízható és remek ár-érték arányú készüléket keres magának, megtalálta. Ráadásul kérhető Europe Registered postával is, így a vételáron felül nagyon nagy eséllyel nem kell semmi pluszköltséget fizetnünk, mire hozzánk kerül.

További jó hír, hogy kaptunk hozzá kuponkódot is, amivel 38.000 forintért vihető. Így már tényleg nem mondhatok rá mást, mint hogy az elmúlt időszak best-buy készüléke.
Kuponkód: "XRN4GV" (50 db, fiókonként egy használható fel)

Gearbest - fekete

Gearbest - arany