iLife A6 robotporszívó teszt

20170426165437_95236_1.jpgAz iLife A6 az új trónkövetelője a Chuwi iLife Beetle robotporszívó szériájának, ami az elmúlt két évben elárasztotta a világot, nem érdemtelenül megszorongatva olyan nagy márkákat, mint az iRobot, a Samsung vagy az LG. Az új széria sokkal szebb köntösben és még több funkcióval támad, ráadásul hengerkefét is kapott, ami sokkal jobban tisztítja a szőnyegeket, mint az ezzel nem rendelkező darabok. A dögös kinézetű kütyüért nettó 67.000 forintot kérnek.

A dobozt kinyitva egy fényes fekete robot bukkant fel, amit a gyártó temérdek kiegészítővel bástyázott körül. Két pótkefe, HEPA szűrő, hengerkefe, dokkoló, ultrahangos fal, távirányító, 2 db AA és 2 db AAA elem, és egy csomó papír alapú fejtágító füzet. Ez utóbbit érdemes legalább futólag átlapozni, mert a működésről sok mindent megtudhatunk, és bár a használat nem különösebben bonyolult, azért elsőre nem minden adja magát.

A kinézet elképesztően dögös, ez a legszebb robotporszívó, amit eddig láttam. A bekapcsoló gomb kis stilizált Q betűje sajnos nem tudom mit jelent, de a kinézet nagyon egységes benyomást kelt, ha nem tudnám, hogy ki gyártotta, akkor valamelyik nyugat-európai vagy amerikai céget mondanám. Sajnos a szépség egy nagy hátránnyal is jár, a fényes, hőkezelt üvegfelület borzalmasan gyűjti az ujjlenyomatot, és a zsírfoltokat a későbbiekben sem könnyű eltávolítani. Szerencsére pont azért van hozzá távirányító, hogy ne ezt kelljen fogdosni egész nap.

a6-2-2-1.jpg

Nagyon tetszett még, hogy elhagyták az ormótlan LCD panelt, helyette a bekapcsoló gomb világít, ahol a robot pulzáló színváltozással jelzi az aktuális működési állapotát. Ezeket nem különösen nehéz megjegyezni, a leírás egyszeri átfutása is tökéletesen elegendő, és sokkal elegánsabb megoldás, mint mindent a felhasználó arcába tolni.

A kiegészítők száma példás, és a kézikönyvet is egész angolosra írták meg az iLife A6 készítői, bár azért helyenként még mindig furcsa a szövegvezetés. Érdekes még a dokkoló kialakítása, ugyanis ívelt, kétszínű műanyagból készült, amivel kapcsolatban határozottan az volt az érzésem, hogy a kinézetét a modern lakások dizájnjához próbálták illeszteni, és ez szerintem sikerült is.

Az előző modellekhez képest megváltoztatták a portartály helyét, most már egy gomb segítségével szemből húzható ki, így egyrészt nem kell a fényes felső részt összefogdosni, másrészt tartalma könnyebben eltávolítható és üríthető.

Mivel néhány robotporszívó már megfordult nálam, ezért a tesztet az iLife A6 esetében a műszaki paraméterek átbogarászásával kezdtem. Referenciának egy régebbi modellt – az iLife X5-öt – használtam, egyrészt azért, mert én is rendelkezem eggyel, másrészt mert látni akartam az egy évnyi fejlődést, aminek elméletileg be kellett (volna) következnie robotporszívó vonalon.

osszhasonlito.jpg

Ebben nagy segítség, hogy a Chuwi közzétett egy összehasonlító táblázatot, amiben láthatóak a különböző modellek paraméterei. Ami már működés közben is feltűnt, hogy az iLife A6 nagyon csendes, jóval halkabb, mint az X5, aminek kifejezetten örültem. Hogy pontosan mennyi, azt a gyári leírás sem tartalmazza, de az X5 esetében „less than 40 dB”- vagyis kevesebb, mint 40 decibel, és ennél még halkabb az újabb verzió.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

A nagy csendet viszont idegesítő csattanás zavarja meg, ugyanis az automatikus csillapítás nálam nem mindig működött jól. Néha leheletfinoman állt meg tárgyak előtt, máskor meg rendesen nekik rongyolt, a szerencse az, hogy a lökhárító jól csillapít, de akkor sem ezt vártam volna el egy 70.000 forintos modelltől. Ehhez képest a széklábakat nagyon ügyesen kerülgette, jobban, mint eddig bármelyik.

a6-3-2-1.jpg

A szívásereje 950-1000 Pascal, ami több, mint az előző modelleknél, de ez leginkább szőnyegen számít, ugyanis fele ekkora erővel is fel lehet takarítani kőről, laminált padlóról és úgy általában mindenféle felületről a porcicákat. A koszgyűjtő tartály 300 milliliter maradt, ezt átlagosnak nevezném, a lakás méretétől és szennyezettségétől függően nagyjából hetente kell cserélni, persze ha hagyjuk a dzsuvát felszaporodni, akkor akár egy takarítással is megtölthető.

a6-4-7.jpg

A működési időt gyárilag 160 percben adják meg, és tényleg nagyon sokáig szöszmötölt a helyiségekben. A takarítási terület elméletben 150-200 négyzetméter, ami durván a lakásom háromszorosa, de ember nincs, aki meg tudná becsülni, hogy a véletlenszerűen végzett mozgása közben mekkora utat jár be. Az biztos, hogy sokáig dolgozik, és elég gyorsan meg lehet unni azt, ahogyan kóricál, de higgyük el, hogy azt csinálja, amit kell.

A 2600 milliamperórás akkumulátor pontosan ugyanannyi, mint az elődmodellekben, ezt durván 5 óra alatt tölti fel, vagyis tipikusan az éjjel dokkol, nappal dolgozik ritmust fogjuk követni. A takarításmániások feltehetik nappal is, akkor akár kétszer is használhatjuk elektronikus bejárónőnket.

20170426165438_64702.jpg

A gond az, hogy néha tényleg fizikailag fel kellett tennem a töltőpadra, ugyanis az automatikus visszatérés inkább nem működött, mint igen. Ez az előző modelleknél is hasonlóan rosszul működött, pedig azt reméltem, hogy sikerült finomítani az algoritmuson. Ehhez képest a 2 méterre lévő dokkolóra sem talált rá az iLife A6, hanem végigment a folyosón, ki a konyhába, ahol a Részeges Karate mester című film imbolygásait ismételte. Máskor a legrövidebb utat választotta volna, csak a töltő és az eszköz között volt egy fal, amin megpróbált áttörni, kevés sikerrel. Máskor viszont simán haza talált, de az arány így sem jobb, mint 50 százalék.

222.jpg

Ami a takarítási lehetőségeket illeti, a klasszikus időzítés, élkövetés, maximum szíváserősség, kis területen intenzív tisztítás mellett kapott egy „mini room cleaning”-nek nevezett módot, amit a takarítás gomb két rövid megnyomásával tudunk aktiválni. Az sem mellékes, hogy alul rendelkezik hengerkefével, így sokkal jobban meg tudja dolgozni a lakás szőnyegeit, jobban kiszedi belőlük a koszt, illetve az állatszőrt, mint azok a variánsok, amelyek ilyennel nem rendelkeznek.

A működési módok – trükkös elnevezésük ellenére – nem túl bonyolultak, az időzítéssel egy adott időpontra állíthatjuk a takarítás megkezdését, ez nekem tipikusan akkorra esett, amikor elindultam munkába. Az élkövetés nem meglepő módon az első ütközés utáni egyenes haladást jelenti, amit én sokszor használtam, mert jellemzően a dzsuva a szegélylécek mentén gyűlik össze.

a6-3-1-1.jpg

A maximális szíváserősség szőnyegen hasznos, különben csak hangosabb lesz tőle a gép, és a kosz összeszedéséhez egyébként is a hatékony oldalkefék kellenek, nem pedig az, hogy akkora nyomással dolgozzon, hogy feljöjjön a laminált padló. A kis területen tisztítás a konyhában hasznos, a kiöntött lisztet, cukrot lehet vele gyorsan eltüntetni, ilyenkor spirális alakban mozog körbe a porszívó. A „mini room” egy szobányi területet tisztít meg intenzíven, ami látszólag a véletlenszerű mozgásban teljesedik ki. Tulajdonképpen bármelyik lehetőséget használjuk, rengeteg porcicát tud összegyűjteni, tehát a dolog működik, csak ne figyeljük, mit csinál, mert akkor tuti megbolondulunk.

a6-3-3-1.jpg

A hengerkefe áldozata lett a felmosó funkció, nem is alakítottak ki rongykeretet az iLife A6 alján, tehát folyadékokkal nem nagyon fogunk operálni. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy én az elmúlt 1 évben SOHA nem használtam a saját porszívómnál ezt a lehetőséget. Egyrészt nagyjából havonta egyszer mosok fel, másrészt meg kiszedni a portartályt, vizet tölteni a másikba, visszarakni, felrakni a felmosó rongyot, várni amíg felmos, majd az egészet visszaszerelni, na ez baromi bonyolultnak hangzik és az is, ennyi idő alatt simán elvégzem én is a feladatot.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

Jöjjenek a tesztek szőnyegen, kövön és laminált padlón. Előbbi érdekessége, hogy remekül megtapad benne mindenféle anyag, utóbbié pedig az, hogy a kő járólapok között fuga van, amelyek ugye mélyebben helyezkednek el, ezért nehéz kiszedni belőlük a koszt. Elméletileg az erősebb szívásnak köszönhetően ezt a porszívó meg fogja oldani, de a puding próbája az, ha megeszik.

a6-5-1.jpg

A különböző felületeken elért eredményeket a lenti táblázatban láthatjátok, a százalékos értékek azt mutatják, hogy milyen hatékonysággal oldotta meg az iLife A6 a feladatot. Feltakarítandó anyagnak lisztet választottam, ugyanis ennek az állaga nem teljesen homogén, helyenként csomók alakulnak ki, így tulajdonképpen sokféle szennyeződésméret modellezhető vele. A másik ilyen a zokniról lehulló szöszök, amit mindenki akaratlanul be szokott taposni a szőnyegbe.

A teljesen sík felületek esetében gyakorlatilag csak idő kérdése, hogy minden eltűnjön, az első kör sikerességét pedig az határozza meg, hogy az oldalkefék mennyire tudják behúzni a koszt, vagy éppen mennyire szórják szét azt.

Hatékonyság/felület (%) Laminált padló Szőnyeg
Első kör 50 70 80
Első kör 100 100 90

 

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

Az eredmények után elmondható, hogy a kőről szedte fel a legnehezebben a kiszórt lisztet, és a nem bolyhos felületen sokkal jobban szóródik az anyag, mint például szőnyegen. Ez utóbbiból viszont sokkal nehezebb kiszedni a szennyeződést, és valamennyi maradt is rajta. Ami viszont mind a járólap, mind a szőnyeg esetében sokat segít, a „max” mód, amikor bár hallhatóan hangosabban, de sokkal erősebben is dolgozik, és tényleg érződik is a különbség. Olyannyira, hogy még a fugák mélyedéséből is kiszívta a lisztet, amit az eddigi porszívók nem nagyon tudtak véghezvinni.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

A másik kedvenc próbám a küszöb teszt, ami a modern lakásokban már kipusztulóban van, de sajnos nálam nem, tehát ezt is le kell küzdenie az iLife A6-nak. Gyári értékek szerint 15 fokban képes felmászni felületeken, de ez egy „nesze semmi fogd meg jól” jellegű adat, ugyanis azt nem írják, hogy milyen magas tárgyakra. A sanda gyanúm az volt, hogy mivel a robot elég lapos – mindössze 8 centiméter – ezért jól el fog férni a bútorok alatt, viszont így az ütköző lejjebb kerül, és ez gondot fog okozni a próbán.

Nem is tévedtem nagyot, ugyanis amikor tesztalanyunk le akarja küzdeni az akadályt, egyszerűen nekimegy a túlságosan magas szegélynek, amit ilyenkor az ütközőjével tárgynak érzékel, így elfordul tőle és próbálkozik máshol, így változtatva a konyhámat saját maga halálcsapdájává.

Az ultrahangos fal remekül működött, és pofonegyszerű a használata. Letesszük, bekapcsoljuk és nagyjából 20 centivel előtte megáll a robot, majd irányt változtatva tovább megy. Fontos azt megjegyezni, hogy az ultrahangos fal mindent felülbírál, még a dokkolást is, vagyis ha rosszul helyezzük el, akkor porszívónkat abban is meggátolja, hogy automatikusan feltöltse magát.

Az iLife A6 egy kifejezetten jó termék, ami a dizájnt és a szolgáltatásokat illeti, az ördög azonban mindig a részletekben lakozik. Hiszen minden újdonságnál azt várjuk, hogy többet tud, mint az elődje, ez viszont csak részben igaz. Dögösen néz ki, sokkal jobban beleilleszthető a lakásba, és a hengerkefe is úgy teszi a dolgát, ahogy kell.

A küszöbökön viszont nem nagyon jut át, és a tárgyakat is finomabban érinthetné meg, ráadásul az automatikus dokkolással is voltak gondjai, bár ez utóbbi más típusokra is jellemző. Ami viszont döntő érv lehet az iLife A6 mellett, hogy csendesebb, mint elődjei, így akkor sem zavaró elindítani, ha otthon vagyunk, illetve a „max” mód, amivel a nagy szívóteljesítmény miatt tényleg hatékonyabban takarít.

Ennek ellenére a nettó 67.200 forintos árat túlzónak tartom, hiszen az iLife X5 még mindig kapható, ráadásul EU raktárból is, az "ILIFEX5EU" kóddal szállítással együtt 39000 forintért, ami a szolgáltatásokat is figyelembe véve még mindig a legjobb vételnek tűnik robotporszívó kategóriában. Az EU raktár miatt pedig áfát sem kell rá fizetni, tehát ez már a végleges, bruttó ára.

iLife A6 - 67.200 Ft
iLife X5 - 39000 Ft